Gå till innehåll

Islamisk storkonferens: “inför internationell lag” för att bekämpa religiöst hat

Muslimer på pilgrimsresa i den heliga staden Mecka i Saudiarabien. Foto: Getty Images

Den Islamiska konferensorganisationen (IKO), som samlar 57 muslimska stater, har enats bakom ett krav på Sverige och den internationella storpolitiken att införa lagar mot så kallat religiöst hat, apropå islamkritiska demonstrationer i Sverige som har orsakat stor vrede bland muslimer världen över. Detta rapporterar SVT.

“Vi måste sända ideliga påminnelser till det internationella samfundet rörande ett akut införande av en internationell lag, som tydligt förbjuder främjande av religiöst hat”, sa IKO:s ordförande Hissein Brahim Taha i ett meddelande som sändes i saudiarabisk teve på söndagen.

Turkiet, som Sverige förväntas uppvakta för att övertyga landet att släppa in Sverige i Nato, är ett av medlemsländerna i IKO.

Uppmaningen från den islamiska världen kommer efter att stora upplopp och demonstrationer mot Sverige har ägt rum i muslimska länder, där bland annat den svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad stormades av upprörda muslimer. Iran meddelade även på söndagen att man avstår att skicka en ny ambassadör till Sverige, som ett uttryck för en bojkott mot landet. Den förre iranske ambassadören i Sverige lämnade sin post i juli förra året, i en annan protestaktion, skriver SVT.

Senaste från Nyhetsbyrån