Gå till innehåll

Danmark vill stoppa protester som kan kränka andra kulturer – Även Sverige vill inskränka

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen t.v. Foto: US Department of State/CBS News

Danmark har de senaste dagarna befunnit sig i en liknande diplomatisk storm som Sverige, där den muslimska världen reagerar mycket kraftfullt på att koranen får skändas i landet. Nu vill landets regering förbjuda islamkritiska demonstrationer, genom att förbjuda protester där “andra länder, kulturer eller religioner kan känna sig förolämpade, och där det kan finnas signifikanta negativa konsekvenser för Danmark”.

– Vi har inte fullständig yttrandefrihet, vi har också lagar mot rasism. Det finns gränser för vad man kan säga, säger Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen till Danmarks Radio. Han meddelar att regeringen tittar på juridiska åtgärder mot de som vill bränna koraner i framtiden.

Det har ansökts om tillstånd för totalt tolv koranbränningar i Danmark de senaste två dagarna, och den planerade demonstrationsplatsen är oftast framför ambassaden till vissa muslimska länder, skriver Omni.

Även Sverige meddelar “åtgärder”
På söndagskvällen kom även svenska regeringen med ett besked om hur man ska hantera problemet med att muslimer hotar Sverige och svenskar. I ett pressmeddelande på engelska skriver statsminister Ulf Kristersson (M) att regeringen ser över ordningslagen i syfte att stärka “säkerheten för svenskar i Sverige och utomlands”.

Statsministern skryter i pressmeddelandet att Sverige och Danmark är två av världens “bäst fungerande” så kallade demokratier, och påstår att det finns yttrandefrihet i länderna.

Bara en dag tidigare, under lördagen, rapporterade stiftelsen Doku att 30 av 31 moskéer i Sverige svarat att de vill totalförbjuda alla kränkningar av islamiska symboler, värderingar, eller andra kulturella företeelser.
“Ja absolut, och inte bara förbjudas – det borde också bestraffas” var ett av svaren Doku fick från en av de tillfrågade moskéerna.

Se också: Svenskar vill skydda yttrandefriheten – bara fyra av tio vill förbjuda bränningar av heliga böcker

Se också: Johan Pehrson (L): Yttrandefriheten hör till “ett annat Sverige”

Senaste från Nyhetsbyrån