Gå till innehåll

SD sågar regionens miljonfest – “Spär på politikerförakt”

Håkan Lösnitz (SD). Foto: Riks/Västra Götalandsregionen

Sverigedemokraterna i Västra Götaland får kritik av övriga partier i regionfullmäktige för att de bojkottar regionens 25-årsjubileum, rapporterar Nya Lidköpings-Tidningen. Enligt de styrande politikerna är firandet ett “demokratiskt utvecklande”, som de inte förstår varför man vill missa.
– Otroligt mycket pengar, anser gruppledaren Håkan Lösnitz (SD) om jubileet, som han och hans parti menar är ett slöseri.

Västra Götalandsregionen ska högtidlighålla sitt 25-årsjubileum med utbildningar om regionbildningens historia, och hur man kan förbättra organisationen och demokratin.

Styret i regionen har fått utstå massiva protester efter att de stängde ner akutsjukhuset i Lidköping av besparingsskäl, något som också Håkan Lösnitz engagerade sig starkt emot. Att man därför inte kan spara in på dyra sammanträdesdagar är SD-gruppledaren mycket kritisk till.
– Det är osmakligt, och det finns ju redan ett politikerförakt där ute, och då ska man inte spä på det genom att göra sådana saker, säger Lösnitz till Nyhetsbyrån.

Jubileumsdagen äger rum dagen innan regionfullmäktiges oktobermöte, och innebär att skattebetalarna alltså får stå för två stycken heldagar åt politikerna.

– Närmare en miljon går nog hela paketet på, för det ska hyras en fullmäktigesal, det ska ju finnas mat, och fika, och lunch, och allting, säger Lösnitz om prislappen för att sammankalla alla regionpolitiker för en dag. Han betonar även att förläggningen av jubileet i Vänersborg innebär högre rese- och hotellkostnader för de 149 politikerna i fullmäktige, då de måste resa dit från hela länet.

– Och då när vi till och med i år har dragit ner på allergivaccinationer för barn för att spara pengar, då var det sådana summor som 500 000, påpekar han. Det var ett besparingsförslag som Sverigedemokraterna var med och förhindrade.

Vid regionens 20-årsjubileet 2018 höll regionfullmäktige även en bankett, något som man däremot skippar i år, skriver Göteborgs-Posten.

Senaste från Nyhetsbyrån