Norska säkerhetspolisen, PST, uppger att många av de irakiska, afghanska, och syriska migranterna som kom in i Norge under migrantkrisen 2015 hade spionuppdrag åt “främmande makter”, rapporterar norska NRK. Denna form av underrättelsearbete pågår än idag, misstänker myndigheten.
I huvudsak handlar det om migranter som lurats eller tvingats att utföra uppdrag, ofta från ryskt håll, säger Atle Tangen, chefen för underrättelseavdelningen på PST. Han är dock försiktig med att kalla det spionage, eftersom det inte rör sig om underrättelseagenter i “traditionell mening”. Exakt vad för underrättelse som migranterna kan ha försökt komma över utvecklar han inte på.
Den ryska gränsen mot Norge användes under migrantkrisen 2015 som den enklaste vägen in i landet för människor från Irak, Syrien, och Afghanistan. Enligt NRK var det 5 464 så kallade asylsökare som korsade gränsen under det året, många av dem med cykel.
Enligt Karen-Anna Eggen, Rysslandsforskare vid Institutet för försvarsstudier i Oslo, kan migrantströmmarna mot Norden genom Ryssland vara ett stresstest från inte minst den ryska staten, gentemot de nordiska länderna. Under 2023 var även Finland ansatt av strömmar av migranter från Mellanöstern, som försökte ta sig in i landet österifrån.
Se också: Stor ökning av migranter som kommer via Vitryssland – 15 000 gripna hittills i år