Det är stora demonstrationer i Panama City när Världshälsoorganisationen, WHO, debatterar tobakens framtid vid toppmötet COP10 som äger rum i staden under veckan. WHO, som ingår i FN och vars rekommendationer brukar utgöra grunden för lagstiftning i bland annat EU, vill nämligen ändra sina riktlinjer kring nikotinprodukter med målet att få dem bort från marknaden. Detta har utlöst reaktioner från bland annat tobaksbönder i landet och även från svenska snusintressen.
– Vi talar om fyra-fem generationer av människor som arbetat med och utvecklat tobaksodling. Om du tar det från dem, vad kan de göra? Vad ska de göra? säger Enrique, en representant från en stor tobaksodlarorganisation som demonstrerar utanför WHO:s konferens, till Nyhetsbyrån.
Han menar att WHO inte bryr sig om alla de människor kopplade till tobaksindustrin som kan förlora sina arbeten om den föreslagna skärpningen av den så kallade konventionen om tobakskontroll går igenom.
Unika svenska snusindustrin under hot
Samtidigt pågår även demonstrationer mot de intressegrupper som rest till WHO-konferensen för att försvara diverse tobaks- och nikotinprodukter. De kritiserar bland annat så kallade e-cigaretter för att vara ett sätt att skapa nya nikotinkonsumenter, när konventionell tobaksrökning har blivit ovanligare i världen.
– Från början har man gett sig på vejpning (konsumtion av e-cigaretter, red. anm.) som något som är lika farligt som att röka, sedan visade det sig att det gick inte riktigt att göra det. Då gick man över till att säga att vejpning är ett sätt för tobaksbolagen att locka nya brukare, säger Stefan Mathisson, chefredaktör och grundare av sajten Vejpkollen.se till Nyhetsbyrån. Han menar att hälsopåverkan från nikotinprodukter varierar, och att produkter som e-cigaretter, snus, och nikotinpåsar är utsatta för orättvis kritik.
– Den stora huvudfrågan är väl att man vill definiera alla nikotinprodukter på samma sätt som man definierar cigaretter, säger Stefan Mathisson. Han varnar för att WHO:s sekretariat föreslagit att förbjuda smaksättning av nikotinprodukter, inklusive produkter som e-cigaretter och nikotinpåsar, som är fullständigt beroende av att vara just smaksatta.
– Och då kan det vara ganska svårt för flera länder att säga nej till detta. Inklusive Sverige, eller hela EU, fortsätter han.
Enligt Mathisson är nikotinprodukter som snus och vejps att föredra från ett hälsoperspektiv, eftersom de håller folk borta från konventionellt tobaksrökande. Därav främjar produkterna folkhälsan genom så kallad “skademinimering”.
– Att skifta över folk från rökning till andra nikotinprodukter för att tillfredsställa beroende eller njutning borde vara primärt, därför det skulle rädda så många liv, säger han, och efterlyser ett mer “pragmatiskt” ställningstagande från WHO.
Se också: WHO tar strid mot snus på FN-hälsokonferens – “Ideologi istället för vetenskap”
Se också: Swedish Match larmar om WHO- och EU-hot mot svenskt snus