Gå till innehåll
EU

Svenska EU-parlamentsledamöter trotsar regeringen – röstar för anti-ungersk resolution

Charlie Weimers (SD). Foto: Riks/Getty Images

Alla svenska ledamöter i Europaparlamentet utom Sverigedemokraternas röstade ja till en resolution som vill frånta Ungerns rätt att vara ordförande i EU, en roterande roll som landet var planerat att ta över efter Sverige. Trots att Tidöpartierna på hemmaplan har meddelat att man inte kommer ställa sig bakom resolutionen.

Charlie Weimers (SD), ledamot i Europaparlamentet, är djupt kritisk, både till Moderaterna, Kristdemokraterna, och Liberalerna, men även till Europaparlamentet, som han menar röstade för en rättsvidrig åtgärd.

– Det finns inget i EU:s fördrag som säger att man kan ta ifrån ett land ordförandeskap på de grunder Europaparlamentet anför, säger han till Riks.

Weimers menar också att resolutionen är “odiplomatisk” och kan innebära en säkerhetsrisk för Sverige, då Ungern är ett av två Nato-länder som ännu inte godkänt Sveriges medlemskap, vid sidan om Turkiet.

"Varför prioriterar ni inte NATO-ansökan?" skriver partiet i ett inlägg på Twitter riktat till den moderate ledamoten Tomas Tobé.

Bakom resolutionen mot Ungerns ordförandeskap är att landet inte anses leva upp till EU:s värderingar i frågor om den så kallade rättsstaten, akademisk frihet, men även hur man använder medel från EU. Bland annat står det att “Europaparlamentet fördömer den ungerska regeringens anti-EU-kommunikationskampanjer”, där det åsyftas att den ungerska regeringen kommunicerar för sitt folk hur den upplever att EU behandlar landet orättvist. Det förs även fram kritik om att Ungern inte anses leva upp till internationella skyldigheter för demokratiska val.

366 ledamöter röstade för resolutionen, och 225 röstade emot. 38 ledamöter var frånvarande.

Senaste från Nyhetsbyrån