Sverige har sedan mitten av året lyckats verkställa allt fler utvisningar till Irak. Anledningen är ett hemligt avtal mellan Sverige och det muslimska landet, rapporterar Dagens Nyheter. Enligt tidningens siffror har utvisningarna gått från tre eller fyra varje månad till nästan 30 under både september och augusti.
En majoritet av de som nu utvisas till Irak är kategorin “överlämnade från Migrationsverket”, vilket innebär att de avvisas efter att ha nekats uppehållstillstånd. Det är samtidigt fortfarande ytterst få som utvisas efter brott.
I många fall är det, enligt personer som DN intervjuar, irakier som tvingas återvända mot sin vilja. Tidigare har Sverige haft problem med just personer som vägrar lämna Sverige, och utvisningar har för det mest bestått av personer som valt att frivilligt återvända till sina hemländer. Sedan 2012 har Irak vägrat ta emot medborgare om de inte själva velat återvända, men nu verkar landet ha ändrat sig på den punkten.
Enligt DN står det i en handling från Migrationsverket från juli i år att myndigheten numera kan vända sig till den irakiska ambassaden i Sverige för att få hjälp med motsträviga irakier som vägrar låta sig flygas hem igen. Andra verktyg för att få fler irakier att lämna Sverige är det så kallade återvandringsbidraget, som för gruppen har höjts till 5 000 euro, framgår det av myndighetens handling. I vanliga fall ligger beloppet på högst 40 000 kronor.
Se också: Sällsynt massutvisning till Irak – 30 personer flygs till Bagdad
Se också: Efter massutvisningen – Utvisad irakier kommer återvända till Sverige
Dålig rättssäkerhet i utvisningarna
DN frågar migrationsminister Maria Malmer Stenergards (M) stab om det kan vara så att Sverige har fått ge eftergifter till Irak i utbyte mot det ökade mottagandet av återvändare, till vilket man fick ett kryptiskt svar:
“Det kostar på utrikespolitiskt att inte samarbeta, det kostar landets anseende i bilaterala relationer.”
“Det viktiga är att vi nått samsyn om att Irak har en folkrättslig förpliktelse att återta sina medborgare som inte har rätt att vistas i Sverige”, betonar migrationsministerns departement samtidigt. Man säger också att attacken på den svenska ambassaden i Bagdad inte har påverkat relationen till Irak.
DN har pratat med flera advokater vars klienter har utvisats till Irak. Enligt dem kan detaljerna kring det hemliga avtalet innebära att den så kallade rättssäkerheten i utvisningarna äventyras.
Flera irakier som utvisats vittnar om också att de fick konstiga besök av personal från irakiska ambassaden medan de satt på Migrationsverkets förvar. Personalen introducerade sig aldrig, och var maskerad med munskydd och solglasögon. De ställde frågor till personerna, och försökte övertyga dem om möjligheterna som fanns för dem i deras hemland Irak.
“Återvändandearbetet och verkställande av utvisningar sker i ett rättsligt vakuum där insyn saknas. Det gör att risken för rättsliga övergrepp ökar”, säger advokaten Ignacio Vita till DN.
Se också: Tre av fyra utvisade syrier kvar i Sverige – “Dom på pappret”