Gå till innehåll

Tre av fyra utvisade syrier kvar i Sverige – “Dom på pappret”

Foto: Getty Images/Faksimil SVT.

52 av 73 syrier som dömts till utvisning har blivit kvar i Sverige efter avtjänat straff, avslöjar SVT Skåne. 40 procent av dem har dessutom fått förnyat uppehållstillstånd, och flera har fortsatt begå grova brott i landet.

– Det är en rättighet att inte behöva skickas tillbaka till ett land där man riskerar att dödas och torteras, säger Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket, till SVT. Detta föranleder ofta så kallade verkställighetshinder för de kriminella invandrare som Sverige försöker få ut ur landet.

– I slutändan så blir det kanske ett problem för trovärdigheten för rättssystemet. Det står någonting på ett papper, men det betyder ingenting, oroar sig kammaråklagare Liselott Herschen.

Enligt SVT:s reportage finns det utöver de juridiska problemen även utmaningar med personer som helt enkelt vägrar låta sig utvisas.
– Jag kan åka vart som helst, till helvete, men jag åker inte till syriska regimen, punkt slut, säger en anonym kriminell syrier som kanalen talat med.

Ökänd tortyrvåldtäktsman åter i Sverige efter utvisning
Det är inte heller svårt för de få syrier som svenska myndigheterna lyckas utvisa att återvända till Sverige.

Damir Al-Ali, som 2018 dömdes för två grova våldtäkter med inslag av tortyr, var tillbaka i Sverige fyra dagar efter att ha utvisats till Syrien, rapporterar SVT. Han har tidigare varit uppmärksammad som den kriminelle invandraren som fick 840 000 kronor i skadestånd av justitiekanslern för att ha suttit häktad längre än hans juridiska ålder tillät. Al-Ali hade enligt uppgift utan svårigheter avvikit från planet med destination Damaskus, när det mellanlandade i Istanbul.

Bland de 26 irakier som under uppmärksammade former utvisades från Sverige i september var det åtminstone en som Sveriges Radio talade med som uppgav att han skulle söka sig tillbaka till Sverige igen. Detta rapporterade Nyhetsbyrån om då.

Senaste från Nyhetsbyrån