Gå till innehåll

Sveriges största solcellspark planeras – Boende rasar mot skogsskövling

Foto: Getty Images

210 000 solceller planeras utanför byn Larv i Vara kommun i Västergötland, rapporterar Sveriges Radio. Nu protesterar lokalbefolkningen mot anläggningen, som kommer innebära att 180 hektar skogsmark skövlas.

– Vi har jättemycket förgiftade industriområden. Det är perfekt, där går jorden inte att använda, säger Larvbon Jan Carbe till SR, och föreslår att den massiva solcellsparken anläggs där istället för i skogen.

– Vi har flyttat hit till underbara omgivningar, och vi tänkte liksom avsluta livet här. Och så grusas allting, säger han om skadan på miljön som den så kallade klimatvänliga anläggningen kommer innebära.

Hans hustru Helena Carbe samt flera grannar klagar också på att solcellsparken kommer sänka värdet på deras fastigheter, vilket skulle göra en flytt till en förlustaffär.

Solcellsparken planeras tas i drift under 2026 eller 2027, och påstås kunna generera el till 6 500 bostäder. Med sina 180 hektar, eller 1,8 kvadratkilometer, kommer den vara Sveriges överlägset största solcellsanläggning.

Markägaren har valt att inte kommentera kontroversen till SR.

Se också: Fyra av fem solcellssystem i landet felinstallerade – utgör brandfara

Senaste från Nyhetsbyrån