Gå till innehåll

Terrorister ska trötta ut Polisen med falsklarm innan riktigt dåd utförs

Bild från terrorattentatet på Drottninggatan 2017 t.h. Foto: Getty Images/TV4

Ett internt meddelande på Polisen beskriver hur muslimska terrorister planerar att belasta myndigheten med falsklarm, för att möjliggöra ett senare faktiskt terrorattentat, enligt uppgifter till Expressen. Samtidigt är Säpo beredda att höja den formella terrorhotnivån för Sverige, som för närvarande ligger på en trea av fem.

Det överhängande hotet från muslimska terrorister mot Sverige grundar sig i koranbränningarna, som upprört starka känslor hos muslimska makthavare utomlands och även inrikes. Bland annat har Irans högste ledare ayatollah Ali Khamenei förkunnat att Sverige kan betraktas ha förklarat krig mot islam genom att ha tillåtit islamkritiska demonstrationer att äga rum.

Göteborgspolisen varnar för attacker med fordon
Vad ett eventuellt terrordåd riktat mot svenskar skulle kunna bestå i har inte diskuterats av Polisen eller Säpo, men på torsdagen gick Polisen i Västra Götaland ut och varnade allmänheten för att ha på sig hörlurar i folksamlingar, eftersom det kan försämra reaktionsförmågan vid ett eventuellt dåd. Polisen nämnde specifikt att man ska vara vaksam på lastbilar.

Attacker med lastbilar har varit ett vanligt tillvägagångssätt för islamiska terrorister sedan 2015, och utfördes bland annat i attentatet på Drottninggatan i Stockholm 2017, där fem personer dödades och 14 skadades allvarligt. Vid ett tidigare muslimskt lastbilsangrepp år 2016 i den sydfranska staden Nice dödades 87 personer, och 434 skadades.

Syriska bröder ville bomba svensk kyrka
I maj i år greps två syriska män i Tyskland för att ha planerat att bomba en kyrka i Sverige som vedergällning för koranbränningarna. Vilken kyrka de två muslimerna hade tänkt angripa är inte känt, men bröderna hade enligt tysk polis hunnit beställa ingredienser till en bomb online.

Vid det tillfället uppgav Säpo att man hade god koll på vilka personer i Sverige som utgör riskfaktorer, och försäkrade att allmänheten inte behövde oroa sig.

Senaste från Nyhetsbyrån