Gå till innehåll

Två syrier i Tyskland misstänks ha planerat attentat mot kyrka i Sverige

Ahmad, 24, och Anas, 28, enligt tyska Bild. Foto: Privat

Två syrier har arresterats i Tyskland för att ha planerat ett terrorattentat mot en kyrka i Sverige, där man hade tänkt spränga byggnaden samtidigt som den varit full av besökare. Det framgår av ett pressmeddelande från tyska polismyndigheten.

De två muslimska invandrarna, som är 24 respektive 28 år gamla, ska ha planerat dådet som en reaktion på koranbränningar i Sverige, rapporterar SVT med hänvisning till tyska medier.

Bröderna kom till Tyskland under migrantkrisen 2015, och har inget brottsligt förflutet.

Enligt tyska Bild upptäcktes planerna i samband med att syriernas, som heter Ahmed och Anas, datorer och telefoner genomsöktes efter att de gripits i slutet av april. Då framgick det bland annat att de hade beställt ingredienser till en bomb online.

Vilken svensk kyrka de muslimska bröderna hade tänkt attackera är okänt. Men terrorforskaren Magnus Ranstorp säger till SVT att man inte ska vara orolig vid ett kyrkobesök för att ett attentat ska ske.
– Allmänheten behöver inte oroa sig. Säpo och polisen kommer vara närvarande om det skulle bli någon typ av förhöjt hot, säger han, och menar att SÄPO och andra säkerhetsinstanser har god koll på vilka personer som utgör hot mot Sverige.

Senaste från Nyhetsbyrån