Gå till innehåll

Tobias Billström: “Muslimer berikar vårt land”

Utrikesminister Tobias Billström (M). Foto: Riksdagen/Getty Images

Utrikesminister Tobias Billström (M) har bjudit in generalsekreteraren för Islamiska konferensorganisationen (IKO) till ett möte i Sverige om så kallad islamofobi. I brevet till den internationella organisationen, som samlar 57 muslimska länder, skriver utrikesministern att han “djupt beklagar” att islamkritiska manifestationer har fått äga rum i Sverige, rapporterar Svenska dagbladet.

I början av juli kom IKO och deras medlemsländer med ett utspel där de krävde att det infördes en internationell lag mot religiöst hat, för att få ett stopp på islamkritiska demonstrationer i Sverige. Billström skriver i sitt brev att han har full förståelse för att den muslimska världen tog illa upp av att Sveriges yttrandefrihet tillåter koranbränningar, och bedyrar att Sverige, som tagit emot hundratusentals muslimer från tredje världen de senaste decennierna, “berikas” av den muslimska invandringen. Brevet ska ha skickats den 10 juli, samma dag som Turkiet medgav sitt ja till svenskt Nato-inträde.

“Jag tror att ett besök från Ers excellens i Sverige skulle kunna stärka dialogen mellan Sverige och IKO, och jag skulle välkomna möjligheten att fördjupa vårt utbyte i viktiga, aktuella frågor, inklusive kampen mot islamofobi och alla andra former av intolerans” skriver Billström till IKO:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha.

Vad exakt utrikesministern menar att man ska åstadkomma tillsammans med IKO är otydligt, då han avböjer att kommentera sitt tilltag när SvD når honom.

Se också: FN fördömer "religionshat" – Västvärlden röstade emot

Senaste från Nyhetsbyrån