Gå till innehåll

Uppror i KD mot koranbränningar – Förslag om förbud läggs

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) t.v., islamkritiske aktivisten Salwan Momika t.h. Foto: Pelle Nilsson

Fraktioner inom Kristdemokraterna vill förbjuda koranbränningar, och går emot partiledaren Ebba Buschs linje om yttrandefrihet, rapporterar Svenska Dagbladet.“Vi ser ju vad koranbränningar har orsakat”, säger Ulf Dahlin, ordförande för KD Östermalm, till tidningen. Han är en av dem som vill se en så kallad trosfridslag, som skyddar religiösa symboler.

“Man ska inte skända religiösa skrifter överhuvudtaget, vare sig det är koranen, bibeln eller toran. Det betyder mycket för människorna som läser dem”, förklarar Dahlin. Utöver KD Östermalm är det partiets distrikt i Uppsala som är kritiska till den hållna linjen.

“Ett aktuellt exempel på att frånvaron av detta skydd mot kränkningar av tro eller trosutövning har förödande konsekvenser för Sverige, är den koranbränning som genomfördes under januari 2023 av Paludan vid Turkiets ambassad i Stockholm i samband med Turkiets vägran att stödja ett svenskt Nato-medlemskap”, står det i förslaget till KD:s riksting senare i november som Uppsaladistriktet, som beskrivs som tungt inom partiet, stödjer.

“Jag ser inte det som en orimlig begränsning av yttrandefriheten. Egentligen handlar (koranbränningar, red. anm.) inte om yttrandefrihet utan om en indirekt våldshandling”, svarar förslagets författare Henrik Lindberg, ordförande i KD Enköping, till SvD, på frågan om ett förbud mot att skända religiösa symboler inte kan gå emot yttrandefriheten.

KD i Stockholms stad är ett distrikt som motsätter sig ett införande av en trosfridslag i Sverige, dock endast för att man istället vill ha en översyn av lagen om hets mot folkgrupp, så att även islamkritiska demonstrationer där koranen används som rekvisita kan falla under den rubriceringen.

KD:s partistyrelse är däremot helt emot någon inskränkning av rätten att skända koranen. Partiledaren Ebba Busch sa i sitt sommartal att tolkningar av islam som inte tolererar den sortens handlingar “inte har någon plats i Sverige”.
– Det är inte logik som driver dem som nu plötsligt vill se någon form av blasfemilagar. Det är just rädsla – och möjligen oikofobiskt självhat, sa Busch i augusti.

Tidöregeringens krafttag mot koranbränningar innebär en skärpning av ordningslagen för att det ska bli lättare att neka kontroversiella demonstrationer tillstånd att utföras. Av partierna i regeringssamarbetet är det endast Sverigedemokraterna som motsätter sig det.

Senaste från Nyhetsbyrån