Gå till innehåll
EU

V vill ge upp EU-motståndet

Jonas Sjöstedt (V), f.d. partiledare och numera kandidat till Europaparlamentet. Foto: Expressen/Getty Images/Paul Grecaud

Till Vänsterpartiets partikongress 2024 har det motionerats om att partiet officiellt ska sluta förespråka EU-utträde, rapporterar TT. Istället vill partiet “omförhandla” förhållandet till unionen, i de fall där partiets politik berörs.

– Det är inget självändamål att lämna EU. Vårt mål är vänsterpolitik och att stå upp för demokratin. I det läge EU på olika sätt skulle vilja begränsa vår möjlighet att driva igenom det är vi beredda att pröva EU på olika sätt, säger Jens Börjesson från partiets programkommission till TT.

Att Vänsterpartiet vill att Sverige lämnar EU står officiellt i partiprogrammet som antogs 2004. I det nya förslaget till program finns kravet inte längre kvar, och istället finns en skrivning om en “villkorad” relation till den överstatliga organisationen.

Vänsterpartiet ingår i Vänstergruppen i Europaparlamentet, som inte i sig heller är en euroskeptisk grupp, utan vill att den så kallade europeiska integrationen ska ske i den så kallade sociala rättvisans och feminismens namn.

Även skrivningar om att den så kallade kapitalismen ska avskaffas har mjukats upp, och ersatts med formuleringar om att den istället ska motverkas, skriver TT. Detsamma gäller även Nato-kritiken i Vänsterpartiets program, som inte längre förespråkar ett avvecklande av den USA-ledda alliansen. Partiet vill dock fortsatt att Sverige står utanför det militära samarbetet.

Senaste från Nyhetsbyrån