Gå till innehåll
EU

Vänsterpolitiker vädjar till EU att stoppa anmälningsplikten

Alice Bah Kuhnke (MP), Heléne Fritzon (S), och Malin Björk (V). Foto: Miljöpartiet/Bulgarian Presidency/Malin Björk/Getty Images

30 Europaparlamentsledamöter från S, V, och MP vill att EU ska stoppa den svenska regeringen från att utföra den politik den blivit vald att utföra. Nu vädjar de till den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) att hålla en “dialog” med Tidöregeringen om informationsplikten för offentliganställda, där de måste anmäla illegala migranter de kommer i kontakt med. Detta rapporterar TT.

“Den svenska regeringen är på väg att införa en fruktansvärd lag som gör offentliganställda skyldiga att anmäla alla papperslösa personer till polisen”, inleder vänsterpolitikerna sitt öppna brev, som skickats till alla ledamöter i Europaparlamentet. Därefter följer uppmaningar att signera det, för att sätta press på EU-maskineriet att stoppa Tidöförslaget.

“Att tvinga offentliganställda, som lärare, vårdarbetare, och socialarbetare att fördöma papperslösa personer till polisen skulle vara ett brott mot de mänskliga rättigheterna, barnkonventionen, och EU:s stadgar om de grundläggande rättigheterna”, påstår de svenska ledamöterna.

“Att tvingas ange dina medmänniskor borde höra till det förflutna, inte till nuet”, fortsätter de, och beskriver Sverigedemokraterna som ett “högerextremt parti”.

Enligt politikerna är informationsplikten en lag som “hör till auktoritära och autokratiska system, som inte har någon plats i demokratiska välfärdssamhällen”

Brevet till Johansson undertecknas av bland annat S-ledamöterna Heléne Fritzon, Ilan De Basso, Evin Incir och Carina Ohlsson, V-ledamöterna Malin Björk och Jakop Dalunde, samt MP-ledamöterna Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren.

Senaste från Nyhetsbyrån