Gå till innehåll

1000 gängkriminella “svenskar” i Spanien

Strand i Málaga t.h. Foto: SVT/Getty Images

I SVT:s Uppdrag granskning berättar spansk polis att det finns över ettusen kriminella i semesterparadiset Marbella som har kopplingar till Sverige. “Los suecos”, som de kallas i Spanien, har exploderat i antal på bara 10-15 år, säger en poliskommissarie. SVT kallar dem i inslaget återkommande för “svenskar”, men enligt El País rör det sig snarare om invandrare från Nordafrika.

När “Los suecos” kom till spanska solkusten blev det gängkriminella våldet i området brutalare, säger den spanske poliskommissarien till SVT. De så kallade “svenskarna” tar oftare till mord och kidnappning som tillvägagångssätt än vad som varit vanligt bland de andra kriminella organisationerna.

Den huvudsakliga sysslan invandrargängen sysslar med i området är narkotikahandel, där de konkurrerar med liknande gäng som av spansk polis påstås härröra från Storbritannien och Nederländerna. Flera personer i den invandrade sydspanska gängmiljön som nyligen dömdes för ett mordförsök i Málaga kom från Malmö, rapporterade SVT då. Enligt Samnytt hade ett offer för ett av ligans mordförsök varit en knarkhandlare med bakgrund i Marocko.

Utöver narkotikahandeln bedriver invandrargängen på spanska solkusten olika former av ekonomisk brottslighet, samt bedrägeri mot framförallt äldre personer. I Spanien är man rädd att den våldsamma gängkulturen som finns i Sverige ska sprida sig, och man arbetar därför mycket nära den svenska polisen för att få ett stopp på “Los suecos”, säger Sofie Holmqvist på Nationella operativa avdelningen (NOA) till SVT.

Stefan Larsson, också på NOA, säger till SVT att antalet “svenska” gängkriminella i Spanien “nog ligger mer mot tusen än under tusen.” Utöver gängen förekommer även företagare som ägnar sig åt pengatvättning i anslutning till narkotikahandeln, eller annan kriminell verksamhet.

Senaste från Nyhetsbyrån