Gå till innehåll

Bistånd ska användas för återvandring – “Utrikespolitisk hävstång”

Foto: Pelle Nilsson

Det svenska utlandsbiståndet ska röra sig från att vara ett närmast villkorslöst enprocentsmål till att användas för att främja svenska intressen utomlands, meddelar Tidöregeringen på en presskonferens på torsdagen.

– Det ska vara ett villkorat bistånd med att till exempel mottagarländer som vi har många migranter ifrån också behöver ha återvändandecenter och återvändandeavtal, säger Aron Emilsson (SD) till Riks.

Enligt Emilsson, som är utrikesutskottets ordförande, har det svenska biståndet länge utgått från en “vänsterliberal” och “ideologisk princip” om att en procent av Sveriges BNP ska gå till utlandet, som han dock menar inte uppnått några klara resultat.

Han menar också att i och med strategiomläggningen kommer svenskt utvecklingsbistånd vara inriktat på att få mottagarländer att bli självförsörjande till slut.

– Vi säkerställer att svenska skattemedel alltid uppnår så goda resultat som möjligt, sa biståndsminister Johan Forssell (M) på presskonferensen.

– Det är ingen mänsklig rättighet att få svenskt bistånd, förklarar ministern vidare i en intervju med Altinget. Enligt tidningen är det dock få av de vanligaste utvandrarländerna till Sverige som faktiskt får svenskt bistånd idag.

Se också: Fler somalier ska återvandra – Hotar dra in bistånd

Se också: Efter massutvisningen – Utvisad irakier kommer återvända till Sverige

Senaste från Nyhetsbyrån