Gå till innehåll

Erdoğan vill in i EU – Ber EU-medlemmar stödja Turkiets inträde på Nato-toppmötet

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: CNN/Getty Images

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan vill att EU-medlemsländer på Nato-toppmötet i Vilnius, som äger rum i veckan, ska skicka “tydliga och starka signaler” att Turkiet är redo att återuppta processen för inträde i EU. Den turkiske presidenten ska ha yttrat detta i ett telefonsamtal med USA:s president Joe Biden, rapporterar Politico.

Det är på Natos toppmöte i Vilnius som det bland annat förväntas att Turkiet ska godkänna Sveriges Nato-inträde, efter en lång period där det muslimska landet har satt press på Sverige att utlämna misstänkta kurdiska terrorister till Turkiet och förbjuda kritik av islam. Nu vill Turkiet alltså också använda mötet som en plattform för att inte bara syna Sverige för att ha yttrandefrihet, utan även för att på sikt få tillträde till EU:s inre marknad och fria rörelse.

Turkiet lämnade in sin ansökan för EU-medlemskap 1999, men processen har under en längre tid stått stilla bland annat på grund av tillkortakommanden i Turkiets statsskick, som inte bedöms demokratiskt nog för EU.

Om Turkiet i teorin blir en EU-medlem skulle landet få ansvar över EU:s yttre gräns mot den muslimska världen. Samtidigt befinner sig nästan fyra miljoner flyktingar i landet redan, som är en mycket populär genomfart för migranter från Mellanöstern som vill söka sig till europeisk välfärd.

Senaste från Nyhetsbyrån