Gå till innehåll

Gaza-”svensk” klagar på Sverige i SVT:s snyftreportage – Talar inte svenska

Foto: Faksimil SVT/Getty Images/Abdallah ElHajj

En man vid namn Shareef Abu Watfa klagar i ett SVT-reportage om hur han och hans familj inte fick mer hjälp av svenska staten för att kunna lämna Gaza. Intervjun med den statliga tevekanalen utfördes på engelska, då den så kallade “svensken” inte verkar tala det svenska språket.

Mannen är svensk medborgare, och menar att han trots Utrikesdepartementets reseavrådan till Gazaremsan förtjänar Sveriges hjälp att återvända till landet. Han kräver också att hans familj ska få finansiell hjälp att ta sig till Sverige. Det är oklart om familjen har svenskt medborgarskap.

– USA hjälpte sina medborgare och även deras familjer, inte bara amerikanska medborgare! De fick bo på hotell i Kairo och fick alla utgifter betalda, dundrar Shareef i reportaget.

Shareef Abu Watfa har bott i Gaza sedan 2019 och är advokat. Enligt sin LinkedIn-profil har han tidigare jobbat som rådgivare åt det palestinska parlamentet, uppmärksammar Riks.

Flera svenska medier har rapporterat om de så kallade “svenskarna” som ska evakueras från Gaza efter att Israel inlett angreppet mot staden. Totalt rör det sig om runt 500 personer med påstådda kopplingar till Sverige som befunnit sig i den palestinska enklaven, varav 80 ska ha lyckats lämna.

Utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterar de många klagomålen om att Sverige inte evakuerar sina medborgare från krigszonen snabbare med att UD sedan tio år haft en reseavrådan till området.
– Jag understryker det egna ansvaret som var och en som i dag befinner sig inne i Gaza själv har, säger han till SVT.

Senaste från Nyhetsbyrån