Gå till innehåll

Göteborg beslutar: Ska inte lyda anmälningsplikten – Första kommunen

Rådhuset i Göteborg t.v. Illegala migranter vid demonstration i Stockholm 2015 t.h. Foto: Getty Images

Göteborgs stad har nu klubbat ett beslut om att deras anställda inte behöver lyda Tidöregeringens anmälningsplikt av illegala migranter, rapporterar Göteborgs-Posten. Kommunen är den första i Sverige som fattat officiellt beslut i frågan, efter att flera kommun- och regionstyren tidigare gått ut med att de kommer bryta mot lagen, som änu inte existerar.

Beslutet innebär att Göteborgs stad ska kommunicera ut till alla nämnder och kommunala bolag “att personalen där inte förväntas lyda under plikten att anmäla papperslösa vid ett eventuellt införande av en ny angiverilag”, och initiativet till frågan togs av S-V-MP-styret tillsammans med C.

Oppositionspartierna M och KD är kritiska till beslutet eftersom den så kallade angiverilagen, eller informationsplikten, ännu inte har blivit lag.
“Jag ser det som en politisk teater som piskar upp oro och vanföreställningar i onödan”, säger Elisabet Lann, gruppledare i Göteborgs kommunfullmäktige för KD, till GP.

Ännu har inga regioner klubbat officiella avståndstaganden till anmälningsplikten, men flera stycken styren har gått ut och meddelat att de inte kommer följa lagen när den blir verklighet. Det har varit både vänster- och så kallade högerstyrda regioner som kommit med beskeden.

Se också: Malmö stad vägrar anmäla illegala invandrare

Se också: 97% av bibliotekarier vägrar anmäla olagliga migranter

Senaste från Nyhetsbyrån