Gå till innehåll

Havererande myndigheten läggs ner – Regeringen vill göra om SiS

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och Linda Lindberg (SD). Foto: Faksimil Regeringen, Google Maps.

Skandalomsusade Statens institutionsstyrelse, SiS, kommer att göras om i grunden, inklusive ett namnbyte, meddelar regeringen på en presskonferens på måndagen. Kriminella ungdomar, som SiS-hemmen bland annat varit avsedda att förvara, ska istället hanteras av regeringens planerade så kallade ungdomsfängelser.

SiS-hemmen har i spåret av mångkulturen dragits med oräkneliga problem, och har kallats för genvägar till de kriminella invandrargängen för de intagna ungdomarna, eftersom de nästan helt befolkas av just personer som dömts för gängrelaterad brottslighet. På grund av personalens bristande befogenheter förekommer det både narkotika och vapen på hemmen. De gängkriminella intagna styr och ställer över vardagen i sådan utsträckning att det talas om att de helt har tagit över vissa SiS-hem. Rymningar hör i princip till vardagen.

– Det är fel att unga flickor med självskadebeteende har kunnat placeras tillsammans med unga missbrukare och tungt kriminella. SiS har inte haft de rätta förutsättningarna för uppdraget, säger Christian Carlsson (KD), ordförande för socialutskottet.

– Genom inrättande av ungdomsfängelser kommer unga som begår brott att framgent kunna dömas till fängelse i kriminalvårdens regi. Detta ger en värdefull möjlighet för oss att i högre grad förtydliga den statliga barn- och ungdomsvårdens fokus på det vårdande uppdraget, säger Sverigedemokraternas riksdagsgruppledare Linda Lindberg.

Se också: Mordmisstänkt somalier hade rymt från SiS-hem

Se också: Ännu en SiS-rymning – Gängbrottsling flydde på vägen till skolan

Senaste från Nyhetsbyrån