Gå till innehåll

Italien kräver att Tyskland slutar skjutsa migranter över Medelhavet

Tysklands premiärminister Olaf Scholz och Italiens premiärminister Giorgia Meloni t.v. Tyska migrantaktivister på Medelhavet t.h. Foto: Phoenix/ARD/DW Documentary

Tyskland har länge sponsrat så kallade ideella organisationer som “räddar” migranter på Medelhavet och för dem till Italien. Men nu kan det bli stopp för det, sedan Italiens regering konfronterat den tyska vänsterregeringen i frågan, rapporterar Bild.

Den tyska budgeten för 2023 innehöll två miljoner euro, motsvarande 23 miljoner kronor, i stöd till organisationer för att de ska utföra aktioner på Medelhavet där de plockar upp migranter och för dem till närmaste europeiska hamn. Enligt Italien har detta bara varit till hjälp för människosmugglare, och bidragit till narrativet att det är enkelt att ta sig in i EU.

Italienska premiärministern Giorgia Meloni mötte sin tyska motsvarighet Olaf Scholz på ett EU-toppmöte i Granada på fredagen, där den tyska vänsterpolitikern ska ha lovat att hans parti Socialdemokraterna inte ska skjuta till mer pengar till migrantaktivisterna. Istället menade han att det var hans regeringskollegor i det tyska Miljöpartiet som var ansvariga för den budgetposten.

Nu återstår att se om tyska parlamentet kommer godkänna den nya budgeten där stödet för migrantskjutsen slaktats, skriver Bild.

Elon Musks kritik mot Tyskland: “Invasionsvibbar”
X (före detta Twitters) ägare Elon Musk la sig förra veckan i den europeiska migrationsdebatten, när han i ett inlägg på plattformen frågade om den tyska regeringen var medveten om vad deras sponsrade “sjöräddnings”-organisationer ägnar sig åt. Svaret han fick av det tyska utrikesdepartementets X-konto var “Ja, det kallas att rädda liv”.

Detta ifrågasattes av Musk, som menar att skattebetalande tyskar troligen inte är nöjda med regeringens migrationspolitik. Han undrar om inte den tyska skjutsen av tiotusentals migranter till Italien är ett brott mot Italiens suveränitet, och skriver att det massiva inflödet av afrikaner i landet och EU har “invasionsvibbar”.

Senaste från Nyhetsbyrån