Gå till innehåll
EU

Johan Pehrson: Inför euron utan folkomröstning

Johan Pehrson (L). Foto: Aftonbladet/Getty Images

Liberalernas partiledare och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson säger att han tycker att en folkomröstning om eurons införande i Sverige är onödig. Istället anser han att riksdagen ensam kan fatta sådana beslut, så länge det finns en majoritet för det, säger han till Aftonbladet.

Pehrson tror också att statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) även de snart kommer aktivt förespråka att Sverige avskaffar sin nationella valuta.
“Så fort vi med vår debatt och önskan fått Moderaterna och Socialdemokraterna att pigga på sig, släppa en gammal världsbild och inse att det här är en högaktuell fråga kan vi införa euron. Svenska folket förtjänar en stark valuta och svenskt näringsliv förtjänar en stark valuta”, säger Pehrson.

Han jämför med Sveriges Nato-medlemskap, vilket också bestämdes av en riksdagsmajoritet, snarare än genom en folkomröstning.
“En folkomröstning är inte nödvändig konstitutionellt på något sätt. Vi har en beslutsför riksdag”, påstår liberalen. Han menar också likt Ulf Kristersson påstod i en intervju igår, att skiftet till euron kommer innebära att Sverige får ett större inflytande i EU, och inflytande över unionens centralbank i Frankfurt.

Johan Pehrson är också kritisk till Sverigedemokraterna, som vill införa ett folkomröstningslås för varje stort lagbeslut som EU fattar som Sverige påverkas av.
“Vi har riksdagen som fattar beslut. Den har fattat beslut om Nato och jag har inte hört att de protesterat mot det. Det här är ett sätt för dem att fiska i gamla nationalromantiska vatten, det är en ganska grumlig sjö faktiskt.”

Senaste från Nyhetsbyrån