Gå till innehåll

Ulf Kristersson: Begränsa bilåkandet i storstäderna, fler vindkraftverk, och inför euron

Ulf Kristersson (M). Foto: Pelle Nilsson

Statsminister Ulf Kristersson kommer med en rad vänsterliberala utspel i en stor intervju med Expressen, där han bland annat tror att Moderaterna kan vinna på att kopiera miljöpartistisk politik, och att avskaffa Sveriges nationella valuta. Han meddelar också att han inte planerar några stora skattesänkningar.

Expressen skriver att Stockholmsmoderaternas rekorddåliga valresultat har lett till ett internt “kulturkrig” i den så kallade klimatfrågan. Det är i detta sammanhang som Ulf Kristersson meddelar att han själv tycker att partiet borde gå vänsterut i frågan om bilar.
“Många människor har nog vuxit upp med känslan av att bilen är en frihetssymbol, och jag har all respekt för det. Men att kunna strosa fritt i en stad är ju en minst lika stor frihetsupplevelse”, säger statsministern.

Kristersson har också aktivt tagit strid för fler vindkraftsparker, och till och med kört över tjänstemän i frågan, skriver Expressen.
“Det finns mer potential. Det är inte problemfritt och det är många avvägningar som måste göras. Men det finns utrymme för mer havsvindkraft i Sverige”, säger han om den infekterade frågan, som har kostat Moderaterna makten i vissa kommuner.

Vill införa euron
Ulf Kristersson säger sig också lyssna mer på näringslivet och oligarken Wallenberg än vad tidigare svenska regeringar har gjort. Detta får särskilt stor påverkan på hur han ställer sig till EU:s valutaunion euron.
“Att vi blir en del av en mycket stor och mycket stabil världsledande valuta. Det har sina fördelar. Det är ingen tvekan om det. Sen ska man vara medveten om att så länge vi står utanför valutan så kommer vårt samlade inflytande över EU-systemet vara mer begränsat”, påstår statsministern. Han säger däremot att han inte tror någon ny folkomröstning i frågan som den som hölls 2003 är aktuell.

Enligt Kristersson efterfrågar också näringslivet “stora offentliga investeringar”, vilket gör att han prioriterar det före skattesänkningar.

Se också: “Den gröna omställningen”: Regeringen vill förenkla tillståndsprocesser för vindkraftverk

Senaste från Nyhetsbyrån