Gå till innehåll

Jomshof: “Islam nästa stora stridsfråga – Innan det blir för sent”

Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD). Foto: Faksimil Riks

Sverige måste börja prata om hur islams framtid i landet ska se ut, säger SD-veteranen Richard Jomshof i en intervju med Riks. Detta apropå partiledaren Jimmie Åkessons uppmärksammade utspel om att riva moskéer i sitt tal på Sverigedemokraternas landsdagar förra helgen.
– Vi måste dra av det där plåstret, och det är det vi håller på med nu. Debattera, diskutera, så vi kan ta oss förbi det och börja prata på riktigt, menar Jomshof.

Jomshof har länge haft islams närvaro och påverkan på det svenska samhället som en av sina profilfrågor i partiet, och har inte minst uppmärksammats då han i samband med koranbränningarna hårt kritiserade religionen, profeten Muhammed, och försvarade handlingen att bränna Koranen.

Han menar i intervjun också att den påverkan som hans partis utspel om islam kan få på Sveriges Nato-ansökan eller Sveriges anseende i den muslimska världen inte kan överordnas den inhemska debatten om islam.

– Det är märkligt att det finns regeringsföreträdare som verkar tycka att vi ska lägga ett lock eller en våt filt över den inrikespolitiska debatten. Kan man göra det i den här frågan kan man göra det i andra frågor. Det innebär att då kan man alltid komma med någon bortförklaring och säga “den här frågan är överordnad den inrikespolitiska debatten”, säger Jomshof.

– Det kan mycket väl vara så att det kan påverka, rent teoretiskt. Men vi vet ju hur allvarlig situationen är idag i Sverige, fortsätter han, och gör en koppling mellan bland annat gängkriminalitet och muslimsk invandring. Enligt Jomshof är det viktigt att påbörja en allvarlig debatt om islams plats i Sverige redan nu, för att det inte ska bli för sent.

– Ska man titta på hur det sett ut innan så vet vi att det här ligger kanske flera år framåt i tiden. Och det är därför det är brådskande att vi har debatten nu, förklarar Jomshof. Han menar att frågan är för viktig för att den ska underordnas Nato-ansökan.

– Det är klart att vissa religioner är bättre än andra, och när vi pratar om islam är det klart att den är betydligt sämre än kristendomen, konstaterar SD-politikern.

Senaste från Nyhetsbyrån