Gå till innehåll

Jimmie Åkesson: Beslagta och riv moskéer

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. En moské i Uppsala t.h. Foto: Faksimil Sverigedemokraterna/Getty Images/falun

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill att moskéer i Sverige med problematiska värderingar ska beslagtas av staten och rivas, säger han sitt tal på partiets landsdagar. Dessutom bör ingen moské få ha islamiska arkitektoniska inslag, som minareter, kupoler, eller halvmånar.
– Det finns absolut ingenting i vår grundlagsskyddade religionsfrihet som ger någon rätten att bygga sådana monument i religionens namn.

Åkesson säger att han vill se hemlig avlyssning av moskéer för att samla bevis på att de huserar antidemokratiska värderingar och så kallad desinformation om det svenska samhället.

– Religionsfriheten primärt till två viktiga och snarlika rättigheter: rätten att slippa religion helt, och rätten att slippa att staten lägger sig i vilken religion enskilda människor väljer att tillhöra, sa partiledaren mellan rungande applåder från partikollegorna.

– Kristnas, judars, buddhisters, ateisters, och så vidare, rätt att inte påvdyvlas islam, vare sig i form av böneutrop, förändringar i stadsbilden, antisemitisk propaganda eller annat står naturligtvis mycket högre än hitflyttade individers önskan om att göra om Sverige till Mellanöstern för att få känna sig “som hemma”, fortsatte han.

Han vidgår dock att även muslimer har rätt till sin tro och sin trosutövning.
– Men där någonstans måste vi våga dra en gräns, menar han.

SD-ledaren rasar också mot så kallade “Gazasvenskar”, personer med palestinsk eller annan arabisktalande bakgrund som hamnat i kläm sedan kriget mellan Hamas och Israel bröt ut.

– Det synliggör så många obscena fenomen i svensk invandringspolitik. Människor som säger sig ha sökt skydd i Sverige åker alltså på semester till det land som de sagt sig vara tvungna att fly från, säger Åkesson.

– “Svenskar” som inte går att kommunicera med på svenska, som inte bor i Sverige. De är inte svenskar. De har inte här att göra, fortsätter han.

Se också: Gaza-”svensk” klagar på Sverige i SVT:s snyftreportage – Talar inte svenska

Se också: “Svenske” Gaza-Mohammed kräver att Sverige tar emot hans fru – Är inte medborgare

Partiledaren berörde också att Sverigedemokraterna vill kunna dra tillbaka utdelade medborgarskap från personer som anses ha svikit plikten mot det svenska samhället, som terrorister och gängkriminella — även om de saknar medborgarskap i ett annat land, och således skulle bli statslösa. Idén, som ingår i partiets nya principprogram, väntas bli officiell SD-politik efter landsdagarna.

Se också: Strömmer instämmer: “Inga hinder” mot att göra personer statslösa

Senaste från Nyhetsbyrån