Gå till innehåll

“Svenske” Gaza-Mohammed kräver att Sverige tar emot hans fru – Är inte medborgare

Genrebild palestinier. Foto: Getty Images/chameleonseye

Mohammed Zuhair, ursprungligen från Syrien, åkte till Gaza för att gifta sig. Efter krigsutbrottet mellan Israel och Hamas blev han en av de svenska medborgare i staden som evakuerades till Kairo, och nu klagar han för Sveriges Radio att regeringen borde göra mer för att även hans fru, som inte är svensk medborgare, ska få följa med till Sverige.

Mohammed Zuhair jobbar enligt radion på ett äldreboende i Sverige, men förefaller inte tala svenska, då intervjun utförs helt och hållet på arabiska.

Hans nya hustru från Gaza saknar svenskt medborgarskap och har därför inte fått hjälp av svenska UD att ta sig i säkerhet till Kairo, där så kallade “svenskar” i Gazaområdet samlas för att flygas till Sverige. Ändå tycker Mohammed att man från Sveriges håll borde hjälpa henne.

När SR nämner att det funnits en avrådan från svenska myndigheter att resa till Gaza säger Mohammed att det är “nyheter” för honom.
– Jag är syrier och vet att man inte ska åka till Syrien. Om jag visste att samma gällde för Gaza hade jag aldrig åkt, säger han enligt översättaren.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har tidigare förtydligat att de svenska medborgare som befinner sig i den palestinska staden har ett eget ansvar för sin säkerhet.
– Jag understryker det egna ansvaret som var och en som i dag befinner sig inne i Gaza själv har, sa han till SVT.

Se också: Gaza-”svensk” klagar på Sverige i SVT:s snyftreportage – Talar inte svenska

Senaste från Nyhetsbyrån