Gå till innehåll
EU

Juncker sågar Ukraina i EU: “Korrupt på alla samhällsnivåer”

Förre ordföranden för Europeiska kommissionen Jean-Claude Juncker. Foto: Sky News/Getty Images

Europeiska kommissionens förre ordförande Jean-Claude Juncker sågar EU:s ambition att utvidga sig österut. Enligt honom har EU-topparna som lovat ukrainskt medlemskap kommit med falska löften.
“Alla som har haft något med Ukraina att göra vet att detta är ett land som är korrupt på alla samhällsnivåer”, säger Juncker i en intervju med tyska Augsburger Allgemeine.

Juncker säger att han upprörs av den iver som finns hos flera ledare inom EU, som pratat mer och mer om ukrainskt medlemskap i EU på sistone.

Nyhetsbyrån har tidigare rapporterat om att Europeiska rådets ordförande Charles Michel vill förbereda EU för att integrera nya medlemsländer redan 2030. Politico har också avslöjat att den nuvarande EU-ledningen öppnat för medlemskapsförhandlingar med Ukraina redan i december.

Även Tidöregeringen i Sverige är öppen med att den stödjer ett ukrainskt EU-medlemskap “så snart som möjligt”.

Enligt Juncker kräver Ukraina, och även Moldavien, “massiva interna reformer” för att kunna övervägas som EU-länder.

“Vi har haft dåliga erfarenheter med vissa så kallade nya medlemsländer, till exempel när det kommer till rättsstaten. Det får inte upprepas”, säger Juncker, och åsyftar den utbredda korruptionen i flera andra östeuropeiska länder och på Balkan, som blev EU-medlemmar i början av 2000-talet.

Enligt en mätning anser tre av fyra ukrainare att landets president Volodymyr Zelenskyy, som fortfarande enhälligt hyllas i etablerad västerländsk media, är huvudskälet till landets mycket utbredda korruption, skriver Voice of Europe.

Senaste från Nyhetsbyrån