Gå till innehåll
EU

Klart: EU-bidrag till Palestina ökar – Hamas-fördömande röstades ner

Foto: Tim Sundblad/Getty Images

Europaparlamentet röstade på onsdagen igenom ett förslag om ökade anslag till Palestina. Ökningen var omdebatterad när den togs upp på budgetförhandlingen i augusti, något som Nyhetsbyrån då rapporterade om. Men trots många kritiska yrkanden om att stödpengarna kunde hamna i händerna på terrorister, så slutade omröstningen till fördel för ökat Palestinastöd.

Av svenska partier var det endast Moderaterna, Kristdemokraterna, och Sverigedemokraterna som röstade för ett förslag som villkorade fortsatt stöd till Palestinska myndigheten med att den slutar propagera våldsam ideologi i böcker för skolbarn på Västbanken.

“Som påpekats i Kommissionens bedömning av palestinska läroböcker, är det väldigt tydligt att förekomsten av djupt problematiskt innehåll förblir ett stort bekymmer”, stod det i motiveringen till förslaget som de tre Tidöpartierna ställde sig bakom.

Detta var ett tilläggsyrkande som lades av ledamoten Charlie Weimers (SD) för den konservativa parlamentsgruppen ECR i samband med budgetförhandlingen i augusti, och kompletterades efter den senaste vågen av våldsamheter mellan Hamas och Israel med ett tillägg om att Palestinska myndigheten ska fördöma Hamas grymheter.

Enligt detta sena SD-förslag, som också det fick stöd av M och KD, skulle EU upphöra helt med bistånd till Palestinska myndigheten om något fördömande av Hamas som terrorister inte kom.

Bägge av de Palestina-kritiska yrkandena röstades dock ner, och ökningen, som tillskrivs ansvarige förhandlaren Carina Ohlsson (S), fick ett brett stöd i Europaparlamentet på onsdagsförmiddagen.

“En skammens dag för alla andra svenska partier som röstade emot våra yrkanden”, skriver Sverigedemokraterna i Europaparlamentet i ett inlägg på X (före detta Twitter).

Se också: EU meddelade stopp för Palestinabidrag – Backar

Senaste från Nyhetsbyrån