Gå till innehåll

Klart: Vänsterliberal koalition tar över Polen

Donald Tusk, sannolikt åter Polens premiärminister. Foto: Donald Tusk/Getty Images

Vänsterliberala Medborgarkoalitionen, mittenpartiet Tredje vägen, och socialdemokratiska Nya vänstern har nått 54 procent av de polska väljarnas röster, rapporterar Omni. Därmed kommer partierna att kunna bilda en ny regering som ersätter den nationalkonservativa regeringen under Lag och rättvisa (PiS) som lett Polen i åtta år.

Det var på tisdagen som Polen officiellt spikade resultatet från söndagens val, när rösterna hade räknats färdigt. Tidigare var det inte helt självklart att den vänsterliberala alliansen skulle nå en majoritet, och många spådde en utdragen regeringsbildningsprocess i landet. 

Det stora maktpartiet Lag och rättvisa nådde själv upp till 35,38 procent av rösterna och blev största parti, men bedöms inte kunna samla ihop stöd för att styra i ytterligare en mandatperiod. Högerradikala Konfederationen, som nådde 7,16 procent av väljarstödet, bedömdes annars ha varit det mest sannolika samarbetspartiet.

Polen blir EU-vänligt
Medborgarkoalitionen leds av före detta polske premiärministern Donald Tusk, som också har en bakgrund som ordförande för Europeiska rådet. Den EU-lojale politikern väntas nu förändra Polens inställning i EU till frågor som rör migration och nationell självbestämmanderätt, i ett land som tidigare tillsammans med Viktor Orbáns Ungern utmärkt sig för sitt envisa motstånd till inte minst massinvandring och så kallad HBTQ-ideologi.

Hade PiS lyckats bilda regering med Konfederationen hade det troligen varit Polens stöd till Ukraina som varit den största förhandlingsfrågan, då det nygrundade högerradikala partiet varit mycket kritisk till Polens inblandning i det östeuropeiska kriget.

Senaste från Nyhetsbyrån