Gå till innehåll

Koranbrännare döms för hets mot folkgrupp

Bild från koranbrännarens film i mitten. Foto: Polisen/Getty Images

En 27-årig man som åtalades för en islamkritisk demonstration som utfördes 2020 har nu dömts av Linköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp för aktionen. Mannen satte eld på en koran på en grill, för att sedan lämna boken tillsammans med baconskivor utanför Linköpings moské. Detta skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Det var 11 september 2020 som aktionen utfördes. Mannen filmade hela utförandet och la ut på bland annat Twitter, i en video musiksatt med en serbisk propagandalåt som förknippas med folkmordet på muslimer under Balkankriget, och som senare användes vid terrorangreppet mot två moskéer i nyzeeländska Christchurch 2019.

Detta, tillsammans med att koranen lämnades utanför en moské, är vad som gör att handlingen är att betrakta som hets mot muslimer som folkgrupp, och inte som kritik mot islam, menar tingsrätten. Därtill ska koranaktionen inte betraktas som ett inlägg i en samhälls- eller idédebatt, eftersom “filmens innehåll och valet av konton för publicering, kan svårligen sägas ha inbjudit till en saklig och vederhäftig diskussion”.

Trots att filmen även innehöll plakat med påståendet “Mohammed var pedofil” menar tingsrätten att syftet inte var att bidra till sakdebatten, utan att filmens innehåll istället gör det tydligt att det endast rörde sig om “hot eller missaktning” mot muslimer, står det i pressmeddelandet.

27-åringens påföljd för aktionen blev en villkorlig dom.

Rättegången har omgärdats av särskilda säkerhetsåtgärder, på grund av hotbilden från muslimer mot personer som skändar Koranen. Bland annat flyttades förhandlingarna därför från Linköping till lokaler i Jönköpings tingsrätt, där säkerheten bedömdes vara högre.

Nyhetsbyrån har tidigare rapporterat om att en av Linköpingsmoskéns företrädare, S-politikern Ali Hajar, dömdes för vapenbrott för att ha tagit med sig en kniv till rättegångssalen i Jönköping.

Se också: Beviljades koranbränning – blev anmäld av Polisen för hets mot folkgrupp

Senaste från Nyhetsbyrån