Gå till innehåll

Larmet: “Gröna omställningen” gör Norrland paradis för kriminalitet och korruption

Foto: Getty Images/acilo/Northvolt

Den så kallade gröna omställningen, som i praktiken innebär att svenska skattepengar investeras i riskabla klimatprojekt, har förvandlat Norrland till “guldgruva” för kriminella, varnar en antikorruptionsexpert för SVT. Utvecklingen för med sig utländsk arbetskraft, dåliga arbetsförhållanden och korruption.
“Man gör historiska satsningar på den gröna omställningen men med stor risk för arbetsvillkor och socialt ansvar som inte går att säkerställa”, säger Louise Brown.

De stora investeringarna i bland annat Skellefteå, där batteriföretaget Northvolt som tillverkar bland annat batterier till elbilar ligger, har inte minst inneburit en strid ström av utländsk arbetskraft. Sedan tidigare har det varnats om att svenska arbetsstandarder inte efterlevs på fabriken, och övertid och dåliga förhållanden orsakar många sjukskrivningar, skriver Unionens medlemstidning Kollega. Fackförbundet Elektrikerna gick så långt som att kalla det “slavliknande förhållanden”.

– Man behöver ta hjälp av utländsk arbetskraft, där det finns gott om utrymme att kringgå skatteregler, och fusk med försäkringar och socialt ansvar, förklarar antikorruptionsexperten för SVT.

I december dog också två personer efter olyckor på Northvolts anläggning i Skellefteå. Den ena en 60-årig man efter att ha ådragit sig kläm- och krosskador, och den andra en 25-årig man som varit svårt skadad sedan en maskin på fabriken exploderade i november, skriver Aftonbladet.

Se också: Utländska företag överrepresenterade vid arbetsplatsolyckor i Sverige

Skattesubventionerad kolonisering av Norrland
Arbetarna på Northvolts Skellefteåanläggning kommer i dagsläget från över 50 olika länder, skriver bland annat Timbro. Tidigare i år åtalades företaget för att personal på fabriken saknade svenska arbetstillstånd, och befann sig i landet illegalt – Men friades eftersom personalen i fråga inte tillhörde Northvolt, utan en av företagets underleverantörer.

“De här 12 personerna som det rör sig om var här illegalt, de arbetade under dåliga förhållanden och de hade aldrig varit här om inte Northvolt hade byggt en batterifabrik. Så anser vi att det är”, sa Pierre Pettersson, det regionala skyddsombudet för Byggnads i Västernorrland, till Dagens Nyheter då.

Northvolt har ständigt gått med miljardförluster, och är beroende av skattesubventioner. I mars i år hotade företaget att inte bygga mer i Europa om EU inte gick in med mer pengar, något som Dagens Industri rapporterade om då. Tyskland är en av de generösaste finansiärerna, men också svenska staten har stöttat Northvolt. 2021 fick företaget 250 miljoner kronor av Energimyndigheten.

Även andra skattesubventionerade så kallade “gröna” företag har mött kritik på senare tid. Nationalekonomen Magnus Henrekson har bland annat sågat H2 Green Steel och Hybrit, som tillverkar kolsnålt stål. Enligt honom är de “gröna investeringarna” närmast att likna vid en bubbla som inte medför den utlovade så kallade klimateffekten, något som Nyhetsbyrån tidigare rapporterat om. Liksom Northvolt har H2 Green Steel och Hybrit sina huvudetableringar i Norrland.

Se också: Nationalekonomer: vindkraften "svart hål för skattebetalarna" – kinesisk, olönsam, och miljöfarlig

Sverige dåligt rustat för hantering av problemen
Omständigheterna kring den snabba utvecklingen kring de "gröna" industrierna i Norrland gör att svenska myndigheter är i stort sett oförmögna att förebygga fusk och korruption, säger Louise Brown.

– Det vi måste förstå är att vi inte är medvetna om det i tillräcklig utsträckning i Sverige. Vi måste få ett nytt sätt att tänka. Vi kan inte kontrollera bort det här, har man släppt in kriminella aktörer i verksamheten är det svårt, förklarar hon i SVT.

Senaste från Nyhetsbyrån