M:s “restriktiva migrationspolitik”: Skjutsa afrikaner till Italien
Sverige ska bistå EU med att skicka båtar till Medelhavet för att “rädda liv”, säger Jessica Rosencrantz (M) i SVT Agenda. Detta är en del av EU:s så kallade lösning på migrantkrisen, som nått nya höjder i år. Enligt M-politikern är det dags för andra länder i unionen att “ta ansvar” och husera de hundratusentals människorna från Afrika och Mellanöstern som väntas söka asyl i EU det kommande året.
Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade tidigare i september tio åtgärder som påstås vara till för att sätta stopp för trycket av migranter som söker sig till den europeiska välfärden. En av dem var att utöka det frivilliga mottagandet av migranter inom EU. Detta sker mot bakgrund av att den italienska ön Lampedusa har sett tusentals migranter varje dag stiga i land, och att EU fått en halv miljon asylsökande på ett halvår.
Rosencrantz (M), ordförande i socialförsäkringsutskottet, bedyrar dock att det “inte är aktuellt” för Sverige att ta emot fler människor som brutit sig in i EU söderifrån, då hon menar att Sverige nu har en "restriktiv migrationspolitik". Istället vill hon att övriga EU ska acceptera dem.
– Jag tror att det är otroligt viktigt att få på plats den här migrationspakten som handlar om hur länder ska hjälpas åt att ta ett gemensamt ansvar, säger Rosencrantz, och åsyftar det system där EU-länder ska bötfällas för att inte ta emot migranter, som hennes M-kollega Tomas Tobé förhandlat fram. Den så kallade migrationspakten har dock på grund av starkt motstånd från Ungern och Polen inte antagits än.
M-politikern tar dock avstånd från sjöblockader, som skulle hindra migranterna från att nå Italien och EU.
– Människor har en självklar rätt att komma hit och söka asyl, och vi kan inte stödja blockader som bryter mot internationell havsrätt, säger hon. Istället menar Rosencrantz att EU ska ta emot, registrera, och sedan “återvända” de migranter som inte har asylskäl.
EU slöt ett avtal med Tunisien i juli i år, där det muslimska landet skulle åta sig att stoppa migrantströmmar och avfärder från sitt territorium mot Europa. Fokus för Agenda i det avseendet hamnade dock på att det förekommer brott mot så kallade mänskliga rättigheter mot migranter i Tunisien, och inte huruvida avtalet efterlevs.