Gå till innehåll

Macrons förklaring på invandrarupploppen: Datorspel

Foto: Twitter

Den franske presidenten Emmanuel Macron möter kritik för sitt uttalande om orsakerna bakom de stora invandrarupploppen som drabbat flera franska städer. Enligt honom är det våldsamma datorspel samt sociala medier som kan beskyllas.

Frankrike är för närvarande drabbat av våldsamma upplopp till följd av att polisen sköt en tonårspojke i en förort till Paris till döds i tisdags. Den 17-årige pojken har identifierats som en Nahel M. och sköts när han försökte fly från en trafikkontroll. Polismannen som sköt honom har sedan dess åtalats för frivilligt dråp, men händelsen och offrets algeriska bakgrund har lett till stor ilska riktad mot den franska polisen vilket lett till omfattande invandrarupplopp i Frankrike.

Frankrikes president Emanuel Macron har i ett uttalande där han fördömde det senaste våldet och kallade situationen för "oacceptabel och orättfärdig". Det som förvånade många var när han pekade ut datorspel som en av orsakerna till våldet. Den franska presidenten skyllde på föräldrarna för att inte hålla sina barn borta från upploppen, han sa att sociala nätverk hade spelat en stor roll genom att elda på spänningarna och användas för att organisera demonstranter, och den sista spiken i kistan var en fördömelse av våldsamma datorspel rapporterar PCgamer.

Macron säger följande upprorsmännen: "det finns en känsla av att vissa lever på gatorna, som i dataspel som har berusat dem". Däremot har väldigt få i det franska etablissemanget velat prata om att det just är invandrare från tredje världen som just nu attackerar polisen och plundrar.

Upproren i Frankrike har nu pågått i fyra dagar, utan tecken på att avta, och Macron säger att regeringen kommer att undersöka "alla alternativ" för att återställa ordningen.

Senaste från Nyhetsbyrån