Gå till innehåll

Majoritet tyskar vill ha nyval – Stora segrar för invandringskritiker

AfD-valaffisch t.h. Foto: Getty Images/FRANCE 24

57 procent av väljare i Tyskland vill ha ett nyval, och den skenande massmigrationen in i landet är den viktigaste anledningen, rapporterar tyska Bild. De socialdemokratiska, gröna, och liberala partierna i regeringen mötte också stora nederlag i de två delstatsval som hölls på söndagen förra veckan, där högern gick framåt.

59 procent av väljarna vill se en annan migrationspolitik, och 49 procent vill se en annan energipolitik i landet, som drabbats av skenande elpriser bland annat till följd av att ha avskaffat kärnkraften.

Endast 31 procent av väljarna anser att den vänsterliberala regeringen ska få fortsätta styra, och majoriteten av dem är väljare av regeringspartierna. Däremot vill även liberala samarbetspartiet FDP:s väljare också se ett nyval, trots att partiet rasat till 6 procent i opinionsundersökningarna från 2021 års valresultat på 11,5 procent.

I slutet av förra veckan höll de tyska delstaterna Hessen och Bayern lokalval, där FDP var den största förloraren. Det vänsterliberala partiet nådde inte upp till femprocentsspärren i Hessen och åkte därför ut ur delstatsparlamentet. I Bayern landade FDP precis på 5 procent. Även Socialdemokraterna och de Gröna tappade i lokalvalen.

Nationalistiska och invandringskritiska AfD landade på 18 procent i Bayern, där de blev näst största parti efter Kristdemokraterna. I Hessen landade partiet på knappt 15 procent och blev tredje störst. Detta är stora framgångar för partiet, som tidigare haft sin maktbas i östra Tyskland.

Däremot är partiets chans att kunna påverka politiken mycket liten, då de likt Sverigedemokraterna i Sverige är kraftigt motarbetade av det tyska etablissemanget. Det finns starka röster för att förbjuda partiet, som trots sin popularitet beskrivs som “odemokratiskt”.

Enligt en nationell opinionsundersökning från tidigare i oktober ligger AfD på 22,5 procent av väljarstödet, mindre än fem procentenheter efter största partiet Kristdemokraterna. Regerande partiet Socialdemokraterna ligger på 17 procent.

Se också: AfD: “EU misslyckat projekt som inte kan reformeras”

Senaste från Nyhetsbyrån