Gå till innehåll
Foto: Getty Images

När Sverige går in i Nato kommer en hel svensk brigad på 5 000 man att behöva stå till alliansens förfogande för att försvara territorium i Finland eller i Baltikum, uppger en Nato-källa för Dagens Nyheter.

Försvarsalliansen menar att fokus vid ett ryskt angrepp inte kan vara att befria ockuperat territorium, utan att förhindra att ockupation ens sker. Därför investerar man kraftigt i att ta fram regionala försvarsplaner, däri Sverige kommer att fylla en nyckelroll när landet går med i Nato.

Inom Nato har man bilden av Finland som front, och Sverige som uppmarschområde, alltså bas för logistik och organisering, säger källan till DN. Man ser det sannolikt att det är Försvarsmaktens brigad i Boden som kommer att tilldelas rollen som försvarare av territorium någonstans längs Natos långa gräns mot Ryssland.

En forskare vid den estniska tankesmedjan ICDS säger dock till DN att svenska trupper kan komma att behövas ännu längre söderut än så om situationen kräver, utan att gå in närmare på vad det betyder.

Sverige förväntas däremot inte ha utfört sin upprustning för att uppfylla uppdraget förrän vid 2030.

Senaste från Nyhetsbyrån