Gå till innehåll
EU

Nederlag för EU:s klimatpolitik – Tung byråkratprofil lämnar

Frans Timmermans i en intervju med nederländsk media. Foto: 1Limburg/Getty Images

EU:s kommissionär för klimat och miljö Frans Timmermans – som varit ansvarig för unionens tilltagande opopulära klimatpolitik sedan 2019 – kan komma att lämna kommissionen i Bryssel för att istället bli en kraft i nederländsk politik, rapporterar Euractiv. Unionens vänsterpolitiker oroar sig nu för vad som ska ske med EU:s klimatpolitiska åtgärder, som ofta motarbetats av medlemsländerna.

“Vi åstadkom under de senaste tre åren, ur ett lagstiftningsperspektiv, något vi inte lyckades med under tio, femton år innan”, säger Michael Bloss, en tysk ledamot för den gröna gruppen i Europaparlamentet om Frans Timmermans tid som ansvarig för unionens klimatpolitik.

En anledning att man i Bryssel oroar sig för vad som ska ske i Frans Timmermans frånvaro är att EU om några månader ska delta på ett internationellt toppmöte om globala klimatpolitiska åtgärder som hålls av FN. Timmermans har tidigare nämligen lovat att EU ska stödja de så kallade klimatfonderna, ett förslag som lades på COP27-konferensen i Kairo förra året och som innebär att västvärlden ska skicka enorma summor pengar till tredje världen i form av så kallade skadestånd för klimatförändringar.

Bland Frans Timmermans politiska framgångar ingår bland annat det så kallade Nature restoration act, där EU dikterar för sina medlemsländer hur de får använda sin mark, och som kraftigt begränsar skogs- och jordbruk av klimatskäl. Han har också uttryckt en ambition på att EU ska fasa ut fossilbränslen “långt innan 2050”, ett år som annars är vanlig så kallad klimatmålsättning.

Frans Timmermans planerar att kandidera som partiledare för ett grönt vänsterparti i Nederländerna, som håller nyval i november.

Se också: Naturåterställningslag röstas igenom i Europaparlamentet – Stora konsekvenser för Sverige

Senaste från Nyhetsbyrån