Gå till innehåll

Ny utredning: Ska bli lättare att vräka kriminella

Foto: Getty Images

På onsdagen presenteras en statlig offentlig utredning om att möjliggöra för hyresvärdar att vräka kriminella, rapporterar Sveriges Radio. Det handlar om ändringar i hyreslagen där användning av bostäder för kriminell verksamhet kan bli laga grund för uppsägning.

Utredningen startades i juni 2022 av den förra regeringen, och är nu ett steg närmare att bli lagförslag.

Enligt branschorganisationen Fastighetsägarnas vd Anders Holmestig hade en sådan lagstiftning kunnat förhindra flera av den senaste tidens uppmärksammade bombningar av trappuppgångar och andra lägenhetshus, som kopplas till invandrargängvåldet.
– Vi måste ha fokus på de som har rätt till en trygg boendemiljö, säger han till SR.

Radion har pratat med Helsingborgshem, en hyresvärd aktiv i en stad där sprängningarna vid bostadshus duggar tätt. Enligt bolaget skulle en snabb vräkning av deras kriminella hyresgäster spara dem miljontals kronor i reparationskostnader.

Se också: Högerstyret i Norrköping: Vräk kriminella familjer och skicka iväg dem

I Göteborg har kommunala hyresvärden Bostadsbolaget framgångsrikt drivit vräkningsärenden mot kriminella invandrare sedan 2020, och har som en följd av det bara i år vräkt två familjer kopplade till den ökända Ali Khan-klanen från sina fastigheter i förorten Angered. En hovrättsdom från 2020 möjliggjorde att de kunde säga upp kontrakt där hyresgästerna begått brott och stört på olika sätt även utanför bostaden.

Se också: Kriminell invandrarfamilj vräks

Se också: Ännu en kriminell klanfamilj vräks i Göteborg – Hotar och tystar grannar

Senaste från Nyhetsbyrån