Sveriges striktare lagstiftning kring olaglig invandring kan göra att landet skonas från den pågående migrantvågen över Medelhavet, som beskrivs som den största sedan krisåret 2015. Detta säger en expert till Svenska Dagbladet.
Bernd Parusel, forskare i statsvetenskap och expert på EU:s migration, tror inte att risken för att migranter ska söka sig i överdrivet stora antal till Sverige är stor. Den främsta anledningen är att både Sverige och övriga EU sedan 2015 har antagit en “avskräckningspolitik”, som vid det här laget är vida kända i Afrika och Mellanöstern.
“Innan 2015 hade vi och några andra länder en ganska välkomnande attityd, framför allt vad gäller flyktingar från Syrien som behövde beskydd. Men nu har vi svängt in på en mycket mer restriktiv linje”, säger Parusel.
Numera finns också inre gränskontroller i EU, som mellan Italien och Frankrike, Österrike och Tyskland, och för att inte tala om mellan Sverige och Danmark. Detta har gjort det mindre attraktivt för i synnerhet afrikaner att söka sig längre norrut, tror Parusel. Dessa grupper brukar föredra Medelhavsländerna.
Han utesluter dock ingenting, ifall migrantvågen på Medelhavet kan komma att tillta.
Däremot ger experten en prognos om att vissa folkgrupper i Syrien och Irak fortsatt kommer att söka sig till Sverige, trots hindren på vägen. Anledningen är att de ofta har släkt i Sverige.
Se också: Tio miljoner människor i tredje världen vill invandra till Sverige