Gå till innehåll

Migrantvåg på Medelhavet – närmar sig 2015-nivåer

Genrebild. Foto: Getty Images

Den italienska ön Lampedusa, som varit en vanlig destination för migranter som söker sig till europeisk välfärd i flera år, har vissa dagar sett uppemot 2 000 migranter anlända dagligen, skriver Svenska Dagbladet i ett reportage. Den “absoluta majoriteten” av migranterna kommer från länder i Afrika söder om Sahara.

“Mars var helt annorlunda i år – även när vi hade dåliga väderförhållanden försökte folk ta sig till Lampedusa från Tunisien och Libyen”, säger Felix Weiss, en tysk migrationsaktivist som arbetar för den så kallade ideella organisationen Sea-Watch, som hjälper migrantbåtar angöra hamnen i Lampedusa.

Enligt SvD har trycket på Europa börjat komma mer från Tunisien än tidigare, vilket tidningen tillskriver att Libyen numera blir sponsrat av EU för att hålla igång sin kustbevakning och stoppa migranterna. Det har inneburit att afrikaner som befunnit sig i Libyen i väntan på att kunna migrera till välfärdsländerna i Västeuropa har börjat röra sig mot Tunisien istället, där det är lättare att påbörja Medelhavsfärden.

Maltesiska kustbevakningen förser ibland migrantbåtarna med proviant och bränsle, för att de ska kunna fortsätta mot Italien, skriver SvD med hänvisning till en rapport från organisationen European Council on Refugees and Exiles. Italien har i sin tur ofta kritiserats för att inte vilja ta emot alla båtar som anländer, och beskyllts för ett antal incidenter där migranter i de rangliga båtarna förolyckats. Senast i juni, när migranttrålaren “Adriana” kapsejsade  utanför Italien, med 600 dödsfall som följd, skriver SvD.

Italien har sedan påskhelgen, då 1 000 migranter anlände till Lampedusa, utropat ett nödtillstånd på grund av den tilltagande migrationsvågen.

Se också: Stor ökning av migranter som kommer via Vitryssland – 15 000 gripna hittills i år

Senaste från Nyhetsbyrån