Gå till innehåll

Osama från Malmö döms för terrorattackerna i Bryssel 2016

Foto: Privat/RTL Belgium

Osama Krayem, 31, är en av åtta personer som nu har dömts för inblandning i terrorattackerna i Bryssel 22 mars 2016, där 33 personer dödades och över 300 skadades när ett antal platser i staden utsattes för attentat av självmordsbombare. Detta rapporterar SVT.

Enligt SVT var Krayem, som föddes i Malmöförorten Rosengård 1992 till en syrisk mamma och en palestinsk pappa, en av de första personerna från Sverige som anslöt sig till Islamiska staten. Han återvände sedan från krigets Syrien till Sverige via migrantvågen 2015.

Under attacken i Bryssel var det tänkt att Osama Krayem skulle ha utlöst en självmordsbomb, men han backade ur handlingen i sista stund. Hur långt straffet för terrordådet blir meddelas först i september.

Osama var, tillsammans med två kumpaner från Brysseldådet, sedan tidigare dömd för inblandning i attentaten i Paris 13 november 2015, där 130 personer dödades och 413 skadades när islamiska terrorister utlöste flera självmordsbomber på olika platser i staden, och sedan angrep barer och restauranger med skjutvapen. Domen för Parisattacken föll i slutet av juni förra året, och där påbörjade Osama Krayem ett 30-årigt fängelsestraff.

Under rättegången för attacken i Frankrike berättade Osama att han när han var tolv år medverkade i en film som hade beställts av Malmö kommun, som skulle visa hur bra den så kallade integrationen i stadsdelen Rosengård var.

Senaste från Nyhetsbyrån