Gå till innehåll

Polens premimärminister: Ge Ukraina snabb väg in i Nato – Vill se permanent Nato-bas i Polen

Mateusz Morawiecki. Foto: CBC/Getty Images

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki säger i en intervju med kanadensiska CBC att Polen kommer yrka för ett snabbspår för Ukraina in i Nato under alliansens toppmöte i Vilnius i juli. Han vill också ha en permanent bas för amerikanska trupper i Polen, "likt i Sydkorea".

– Ukraina slåss å Natos vägnar, de slåss för Natos intressen. De försvarar sig mot den brutala ryska styrkan som hotar andra Nato-länder, säger Morawiecki till tevekanalen, och menar att Ukraina borde bli medlem i Nato även medan kriget pågår.

Han anser att frågor om bristande demokrati och korruption i Ukraina måste arbetas med efter att landet gått med i Nato, och freden är återställd.
– Ukrainas försvarsvilja är viktigare än vissa aspekter av landets statsskick, säger premiärministern.

Morawiecki tror att kriget i Ukraina kommer att pågå en mycket lång tid, och säger att Västvärlden måste "förbereda allmänheten" för att fortsätta stödja Ukraina i en utdragen konflikt. Han säger också specifikt att han vill att Västvärlden ska donera mer stridsflyg till landet.

I frågan om en Nato-bas i Polen, säger Morawiecki att det är "viktigt för regionen, och för hela Europeiska unionen", och meddelar att Polen själva kan stå för uppehället av en sådan bas.
– Inga problem från ett finansiellt perspektiv, säger han till tevekanalen.

Polen är det land som sedan sitt inträde i EU tagit emot mest pengar från unionens budget sett till vad det betalar in, och är ett så kallat nettomottagarland.

Senaste från Nyhetsbyrån