Gå till innehåll

S ska skicka nyanlända till medelklassområden i Göteborg

Foto: Getty Images/querbeet

Göteborg ska bli en blandad stad, där medelklassvenskar och migranter från tredje världen ska leva tillsammans i samma stadsdelar. Det ska de styrande Socialdemokraterna se till, och de har redan agerat för att så kallade nyanlända inte placeras i stadens invandrartätaste stadsdelar, skriver Göteborgs-Posten.

Vänsterstyret i Göteborg har sedan tidigare försökt “erbjuda” andra kommuner i Västra Götaland att ta emot storstadens beskärda del av de nyanlända migranterna som väntas under 2024, något som Nyhetsbyrån tidigare rapporterat om. Det hela är ett försök av Socialdemokraterna i staden att lindra den så kallade “integrationsskuld” man har. Av Göteborgs över 600 000 invånare är knappt var tredje person — eller över 170 000 personer totalt — födda utanför Sverige.

Se också: Svalt mottagande av Göteborgs Stads nyhet: kommunen har vuxit med 100 000 personer på 15 år

De delar av staden som av polisen bedöms vara utsatta områden, som till exempel Bergsjön, Angered, och Biskopsgården, kommer få slippa inflyttningen av de så kallade flyktingarna som Göteborg väntas ta emot under året. Istället är det till mer välbärgade stadsdelar som de kommer flyttas.

“Nyanlända ska placeras i andra delar av Göteborg. Exempelvis i Torslanda, där jag bor”, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) till GP.

Moderaterna och lokala partiet Demokraterna har kritiserat utspridningen av nyanlända över välmående stadsdelar för att vara “gräddfil” för migranterna. Väntetiden för bostäder i områdena som berörs ligger på flera år, skriver GP.

“Jag vet inte varför det är kontroversiellt. Ofta lär folk känna personer från ett annat land genom idrotten eller något annat och där verkar det vara okej. Men det är tydligt att här så finns någon slags barriär”, svarar Jonas Attenius på den kritiken.

S: Ingen ska undkomma mångkulturen
Att “blanda” svenskar och invandrare genom riktad bosättningspolitik är en del av Socialdemokraternas nya politiska plattform, något som partiet presenterade i slutet av förra året som en lösning på invandringsrelaterade problem. Det rödgröna styret i Stockholm presenterade tidigare i januari en liknande plan, om att bygga ihop invandrardominerade Rinkeby med välbärgade villaområden.

Samtidigt som migranter ska flyttas ut i villaområdena, ska svenskarna flytta in i invandrarförorterna, menar kommunstyrelsens ordförande. Bland annat vill Attenius “bygga blandat” i Biskopsgården, och skapa “attraktiva” bostäder i den utsatta stadsdelen som faller svenskar i smaken.

Han uppger dock att frukterna av den mångkulturella blandningen ligger  “generationer” i framtiden.

Senaste från Nyhetsbyrån