Gå till innehåll
EU

Sara Skyttedal lanserar “Folklistan” med S-profilen Jan Emanuel

Sara Skyttedal och Jan Emanuel. Foto: Faksimil Henrik Jönsson/Folklistan

Före detta kristdemokratiska Europaparlamentarikern Sara Skyttedal presenterade i början av april sin nya plattform inför EU-valet, som hon kallar Folklistan. På måndagen deltog Skyttedal på högerdebattören Henrik Jönssons Youtube-kanal för att berätta om den politiska satsningen djupare, där S-profilen Jan Emanuel presenterades som hennes parhäst.

Sara Skyttedal lämnade under uppmärksammade former Kristdemokraterna i februari, efter flera turer kring hennes placering på partiets lista till Europaparlamentsvalet. Kulmen på konflikten nåddes när Sara Skyttedal avslöjades ha sökt kontakt med Sverigedemokraterna.

I Henrik Jönssons program berättar Skyttedal att det var då profilen Jan Emanuel ringde henne med idén om det som senare blev Folklistan. Enligt Skyttedal är Folklistan inte ett parti, utan en “valsamverkan” mellan personer med olika politisk hemvist som är missnöjda med “hämmande partikulturer”. Utöver det handlar det om att se till att Sverige kan “få ut mer av EU-medlemskapet”, säger hon.

– Jag tror inte att det Sverige behöver är nya partier, det behövs snarare bättre politiker, anser Skyttedal. Utöver henne och Jan Emanuel, som är toppnamn, finns det ytterligare sex kandidater från olika partier som ställer upp för Folklistan.

– Är det något vi har misslyckats med i svensk politik när det kommer till EU så är det att lyfta fram svenska intressen, säger Emanuel, som anser att svenskar i Europaparlamentet har varit usla på att förhandla. Både han och Skyttedal understryker också tyngden av att kunna hota med att Sverige lämnar EU, i förhandlingar.

Sara Skyttedal röstar EU-vänligt
Tillsammans med Jan Emanuel, som enligt TT efter programmet uppmanades att lämna sitt gamla parti Socialdemokraterna, siktar nu Skyttedal på att få komma in i Europaparlamentet på denna plattform. Hon säger att det inte är några problem att hon, Emanuel, och eventuella andra kandidater, har olika politisk hemvist.

Enligt Jan Emanuel är det “med allra största sannolikhet” att han skulle organisera sig i den traditionella socialdemokratiska gruppen S&D i Europaparlamentet om han vinner ett mandat.

Sara Skyttedal påstår att det inte är något hinder för Folklistans ambition att ingå i de stora parlamentsgrupperna. För Kristdemokraternas räkning sitter Sara Skyttedal i liberala European People’s Party, EPP, som har en hård partipiska i hur deras ledamöter röstar i Europaparlamentet. Trots det påstår hon i intervjun med Henrik Jönsson att hon röstat emot sitt parti och sin grupp “tusentals gånger”.

Kristdemokraternas två ledamöter har enligt en sammanställning av Europaportalen röstat gemensamt med EPP i 87 procent av alla omröstningar. Enligt Bulletin-skribenten John Gustavsson, som djupdykt i Skyttedals rösthistorik, har hon konsekvent röstat till förmån för fler maktöverföringar till EU och för minskat inflytande för medlemsländerna över migrationen de senaste fem åren – i enlighet med EPP:s protokoll, men i konflikt med hennes valbudskap som löd "gör EU lagom igen".

Se också: Anklagelse mot SD: “Röstar högerextremt” – Weimers (SD): “Sveriges intressen viktigare än grupplinjen”

Senaste från Nyhetsbyrån