Gå till innehåll
EU

Socialdemokraterna ett av de invandringsvänligaste partierna i EU – Före C och L

Socialdemokraternas Europaparlamentariker Heléne Fritzon t.v. Båtmigranter på Medelhavet t.h. Foto: Socialdemokraterna/Getty Images/Joel Carillet

Socialdemokraterna tillhör de mest invandringsvänliga partierna i Europaparlamentet, och deras tendens att rösta för öppna gränser är bland de svenska partierna endast överträffad av Miljöpartiets och Vänsterpartiets. Detta visar en sammanställning av sajten EU Matrix.

Socialdemokraterna ligger enligt siffrorna, som baseras på röstningmönstret i Europaparlamentet den senaste mandatperioden, även före Centerpartiet och Liberalerna i så kallad “öppenhet” i migrationsfrågan. Sverigedemokraterna ligger i motsatt ände av skalan, och tillhör hela parlamentets toppliga i “restriktivitet” mot invandringen. Moderaterna och Kristdemokraterna befinner sig ungefär i mitten.

Sverigedemokraternas topprofil i Europaparlamentet Charlie Weimers har tidigare av sajten EU Matrix pekats ut som den mest invandringskritiska ledamoten, av alla medlemsländernas ledamöter, i hela parlamentet.

“Att Socialdemokraterna ljuger om hur de röstat i Europaparlamentet är inget nytt. Att media inte tittat på röstdata och exponerat detta är ett gigantiskt journalistiskt misslyckande”, skriver Sverigedemokraterna i ett inlägg på plattformen X, där de uppmärksammar den migrationspolitiska sammanställningen.

Se också: S vänder i migrationen – Men röstar för fortsatt massinvandring i EU

Senaste från Nyhetsbyrån