Gå till innehåll

“Svenska” kriminella riskerar dödsstraff i Irak för gängmordet

Den nu mördade Mustafa ”Benzema” Aljiburi. Foto: Privat/Faksimil Baghdadtoday.news

De tre gängkriminella som misstänks för mordet på Foxtrot-toppen Mustafa ”Benzema” Aljiburi i Bagdad tidigare i veckan riskerar att avrättas för brottet av Iraks rättsväsende, skriver Expressen.

Det handlar om en 25-åring, en 23-åring, och en 19-åring som har gripits i Irak med anledning av dödsskjutningen av “Benzema”. Enligt Svenska Dagbladet är 19-åringen hemmahörande i Gävleborg, och tidigare dömd för bland annat grovt vapenbrott. Även de två andra männen ska vara dömda för brott, och alla tre uppges vara svenska medborgare. 25-åringen ska vara från Irak, men har antagit ett svenskt namn, enligt Expressen.

Mustafa ”Benzema” Aljiburi besköts med automateld medan han satt i en lyxig Mercedesbil i närheten av Bagdads flygplats, skriver Dagens Nyheter med hänvisning till irakiska medier. Offret beskrivs som Foxtrot-ledaren Rawa “Kurdiska räven” Majids högra hand.

Advokaten: “Fängelser i Sverige är ett hotell jämfört med i Irak”
“Mordet kommer att prövas i Irak eftersom det skedde här,” säger advokaten Ali al-Tamimy till DN. Han bedömer att sannolikheten är stor att de svenska medborgarna avrättas, eftersom mord som utförs mot betalning, som är mycket vanliga inom gängmiljön i Sverige, i regel har dödsstraff enligt irakisk lag.

Han säger också att Irak knappast lär lämna över männen till Sverige efter domen, trots att de är svenska medborgare. Detta eftersom Sverige tillämpar för milda straff.

“Sverige tillämpar inte avrättning, och fängelser i Sverige är ett hotell jämfört med i Irak. Man måste tänka på offrets anhöriga och se till att gärningsmannen får sitt straff”, säger han till DN.

Senaste från Nyhetsbyrån