Gå till innehåll

Svenskt företag utreds för korruption med Erdoğans son – “kritiskt skede för den svenska Natoansökan”

Foto: Getty Images

Ett amerikanskägt svenskt alkolåsföretag utreds av myndigheter i Sverige och i USA för en misstänkt mutskandal, där de lovat tiotals miljoner dollar till Turkiets president Erdoğans son, om han lyckades säkra företaget ett monopol i landet. Detta rapporterar Dagens Nyheter.

Företaget, Dignita Systems, tillverkar tekniska säkerhetslösningar för fordon och arbetsplatser, däribland alkolås för bilar. Enligt anmälningar till ekobrottsmyndigheter var tanken att företaget skulle ge turkiske presidentsonen Bilal Erdoğan tiotals miljoner dollar, om han lyckades förmå den turkiska regeringen att ändra vissa regleringar som skulle möjliggöra monopol i Turkiet för företaget i åtminstone tio år.

Bilal Erdoğan sitter med som styrelsemedlem i två stycken institutioner i Turkiet, dit pengarna hade betalats som “lobbyavgift”. Däremot övergavs planerna i september förra året, och flera personer fick sparken från Dignita Systems när det amerikanska ägarbolaget fick reda på var som försiggick.

Nu har alltså utredningar både i Sverige och i USA startat mot Dignita Systems, för försök till mutbrott.
“Det när vi är i ett väldigt känsligt skede nu vilket skulle kunna göra att vägen mot ett Natomedlemskap blir mer komplicerad”, säger Aras Lindh, analytiker på Utrikespolitiska institutionen, till DN. Han säger att skandalen “kommer i ett kritiskt skede för den svenska Natoansökan”, men att det återstår att se vilka reaktionerna på utredningarna från Turkiet blir, och hur det påverkar relationen till Sverige.

Bilal Erdoğan har tidigare varit misstänkt för pengatvättning i Italien, skriver DN.

Senaste från Nyhetsbyrån