Gå till innehåll
EU

Timbro: EU gör Europa fattigare

Foto: Tim Sundblad

Marknadsliberala Timbro sågar nu EU i en debattartikel publicerad i Svenska dagbladet. Enligt tankesmedjans EU-ansvarige Carl Albinsson står unionen idag för “federalism”, “överregleringar” och “planekonomi”. Detta menar han beror på vänstern i Europaparlamentet, och den nuvarande EU-kommissionen ledd av Ursula von der Leyen.

“Om den nuvarande EU-kommissionen och majoriteten i parlamentet får fortsätta härja fritt även nästa mandatperiod kommer Europa snart vara mer av ett museum än en vibrerande och växande kontinent”, skriver Carl Albinsson.

Han pekar ut tre faktorer som särskilt alarmerande gällande EU:s utveckling. För det första är det att EU:s budget växer bland annat på grund av de så kallade coronafonderna, där unionen omfördelar stora summor pengar från rikare till fattigare EU-länder för att stimulera ekonomin som sattes ur spel under den så kallade pandemin.

För det andra menar Albinsson att flera EU-direktiv, som det så kallade Nature restoration act som tidigare i juli nätt och jämnt överlevde parlamentet, utgör överregleringar som skadar ekonomisk tillväxt i Europa. Nature restoration law motsattes av svenska regeringen eftersom det riskerar att lamslå svenskt skogs- och jordbruk, men röstades igenom i parlamentet av en majoritet där alla svenska vänsterpartier samt Liberalerna ingick.

Carl Albinsson menar för det tredje att EU:s planerade upptagning av egna tullar och skatter, som kommissionen kallar “egna medel”, innebär att medlemsländernas inflytande över budgeteringen minskar.
“När svenska folket röstade fram en högerregering i fjol var det inte för att man ville se mer regleringar, skatter och avgifter”, skriver Albinsson, och efterlyser mer handling från regeringen att motsätta sig riktningen EU utvecklat sig i.

Han förespråkar att Sverige tillsammans med andra länder i Nordeuropa lanserar en egen “nordisk-baltisk” kandidat till posten som ordförande för EU-kommissionen, snarare än att stödja nuvarande ordföranden Ursula von der Leyens andra mandatperiod.

Ursula von der Leyen har en bakgrund i den borgerliga Europaparlamentsgruppen European People’s Party (EPP), samma grupp som Moderaterna och Kristdemokraterna ingår i. Det är efter EU-valet, som äger rum i maj 2024, som ordföranden för kommissionen byts ut.

Senaste från Nyhetsbyrån