Gå till innehåll

Tjetjenska krigsherren hotar Sverige: “Skymfar koranen”

Ramzan Kadyrov i mitten. Foto: WION

Ramzan Kadyrov, som leder den tjetjenska delrepubliken i södra Ryssland, ansluter sig till de muslimska ledare som hotar Sverige och Danmark efter koranbränningarna, rapporterar Dagens Nyheter.
“När vi är färdiga i Ukraina är det dags att resa till de länder som skymfar koranen”, säger Kadyrov, som bidragit med tusentals soldater till Rysslands sida i kriget i Ukraina.

“Men var är ledarna för muslimska stater vid denna tid? Varför tillåter de att våra heliga skrifter öppet kränks och tar inte några betydande åtgärder för att skydda muslimer och den islamiska religionen?! Är USA:s och Europas missnöje och sanktioner verkligen mer fruktansvärda för dem än Allahs vrede?!” skriver Kadyrov i ett inlägg på Telegram.

Han kallar vidare den västerländska livsstilen för “ateistisk kolonialpolitik”, och menar att Ryssland under Vladimir Putin kämpar för att bevara “heliga och orubbliga värderingar”.

“De kommer att ingjuta i våra barn att bön inte är på modet och kommer att förvandla våra folk till en ansiktslös massa konsumenter för vilka dollarn kommer att bli deras gud”, förkunnar Kadyrov i sitt västfientliga budskap.

Enligt DN har Kadyrovs regim inte varit främmande för att mörda politiska motståndare i utlandet, och ett mord i Gävle år 2020 av en regimkritiker i exil kopplas till den tjetjenske ledarens nätverk.

Senaste från Nyhetsbyrån