Gå till innehåll

Tre svenskar skjutna av muslim i Belgien – Muslimer på sociala medier firar

Gärningsmannen syns på en film från händelsen, i orange synlighetsväst. Foto: Privat/Instagram

Två svenskar har dödats och en har skadats i en attack med automatvapen utförd av en radikal muslim i Bryssel på måndagskvällen, rapporterar flera medier. Enligt en belgisk åklagare utreder man om det kan ha rört sig om ett dåd riktat specifikt mot svenskar, skriver Expressen.

Gärningsmannen, en tunisisk asylsökare vid namn Abdesalem Lassoued, 45, hade bland annat skrivit hatiska inlägg på sociala medier om koranbränningar och svenskar, samt följt ett antisvenskt konto som skrivit om den så kallade konspirationsteorin att svenska socialtjänsten kidnappar muslimska barn.

Han har däremot också i allmänhet förkunnat att han är en tjänare av terrorsekten Islamiska staten, och hans retorik på sociala medier är inte alltid specifikt antisvensk.

De tre svenskarna som attackerades av terroristen bar kläder och symboler som urskilde dem som svenskar, då de var i Bryssel som supportrar vid en fotbollsmatch där Belgien skulle möta Sverige.

Abdesalem Lassoued befann sig på flykt från polisen en tid efter dådet, men uppges till slut ha skjutits till döds på ett kafé, skriver Omni med hänvisning till internationella medier.

Muslimer firar terrordådet
På sociala medier firar andra muslimer nu angreppet, i ordalag som en hämnd på grund av koranbränningar som ägt rum i landet. På ett Instagram-inlägg från den irakiska kanalen Sharqiya reagerar många araber med överlycka och hyllar morden.

“Hämnd för Guds bok, beröm till dig”, skriver en. “Hämnd för den heliga koranen”, skriver en annan. “Sverige är ett terrorland som bekämpar Koranen”, menar en tredje.

“Gud vill att Sverige lever i skräck” hävdar en kommentar. En kommentar med andemeningen att terrortunisiern ‘höll gärningsmännen för koranbränningar ansvariga’ går också att läsa på inlägget.

Senaste från Nyhetsbyrån